fbpx
Сьогодні
19:10 18 Гру 2019

Еко-експеримент: у які супермаркети можна прийти зі своїм судком

Фото: mariannaboyko.com

Журналіст Єгор Шуміхін провів невеличке споживацьке дослідження щодо питання, у яких супермаркетах можна прийти зі своїм судком

"Мова йде про використання своєї тари для купівлі продуктів, які не можна покласти в торбу, типу м'яса чи кулінарії. Знаючи, що з цим є нюанси, вирішив уточнити в супермаркеті поруч з домом, чи це можливо, але отримав відмову. Після того мене зацікавило, як з цим в інших торгових мережах", – розповів він.

Активіст звернувся до 15 найпопулярніших маркетів через їх офіційні сторінки в Facebook з запитом, чи може він використовувати свій судок, купуючи у них кулінарію.

Результатами опитування він поділився у своєму Facebook:

🛒 Велика Кишеня, Сільпо, Фора одразу впевнено написали, що без проблем можна приходити до них зі своїм судочком

🛒 ЕКО маркет хоч і не так впевнено, але також підтвердив, що для них це ок, бо прямої заборони немає. У листуванні вони зазначили: "Не зайвим буде додати, що таке прохання може викликати деяке зніяковіння у співробітника, оскільки нині зустрічається не часто"

🛒 Фуршет не відповів в переписці, а направив на гарячу лінію. На тому боці трубки ввічлива жіночка повідомили наступне: "Розпорядження від дирекції немає, але чула по телевізору, що можна вимагати у адміністратора магазину, якщо відмовляють"

🛒 NOVUS написав, що дуже шкодує, але наразі такої можливості немає, можливо, в майбутньому, бо відгуки клієнтів важливі для них

🛒 BILLA Україна кажуть, що у них є правила супермаркету і відповідно до цих правил котується лише їх тара

🛒 VARUS єдиний, хто дав притомну відповідь, обґрунтовуючи відмову стандартами безпеки харчових продуктів НАССР, а також зазначив, що працюють над цим питанням

🛒 МегаМаркет також послався на санітарно-гігієнічні вимоги, що не дозволяють їм пакувати харчі в тару покупців

🛒 Ашан констатував, що зараз ні, але вони працюють над проблемою і сподіваються, що найближчим часом, я зможу прийти до них із своїм судком

🛒 АТБ-Маркет надав саму смішну і наївну відмову. Кажуть, що ваги у них не обнульовуються, тому тара клієнта не підійде

🛒 Пчелка маркет, ЛотОК, Мережа супермаркетів "Наш Край", SPAR UA на момент публікації допису просто не відповіли, хоча і мали достатньо часу.

Вже після публікації ЛотОК  відповів, що вони можуть продавати їжу у тару покупця, але "судочок має бути придатним для харчових продуктів, відповідати стандартам НАССР". Також Мережа супермаркетів "Наш Край" та SPAR UA після публікації допису повідомили у коментарях, що у їх магазинах можна використовувати власний лоток.

Автор експерименту зазначає, що тема з використанням власної тари часто дискутується між екоспільнотою, харчовиками і торговельними мережами. Але єдиної думки немає. Загалом, прямих заборон використовувати свою тару немає. Але деякі супермаркети убезпечують себе від того, що клієнт принесе брудний судок, потім отруїться, а претензії буде пред'являти продавцю.

Також він закликав ділитися власними кейсами з цього приводу.

#щоденникеколюбителя♻️ Я уже продовж декількох років сортую сміття, перейшов на екоторбинки замість пакетів і…

Posted by Iegor Shumikhin on Tuesday, December 17, 2019

У коментарях до публикації громадська організація ReThink зазначила, що, в цілому тут все дуже просто: звичайно, у свою тару можна купляти, але тоді забудьте про своє право на якісь скарги навіть за наявності чеку (адже ви додаєте фактор ризику щодо безпечності, який магазин не може контролювати).

Зелена генерація Підняте Вами питання є дуже актуальним. Проте, в своєму коментарі ми пропонуємо виходити з вимог…

Posted by Громадська спілка Асоціація з інтеграції НАССР on Friday, October 19, 2018

 

Знай більше про екологію: підписуйся на наш спецпроект "ЕкоРубрика" в Facebook и Telegram

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: