fbpx
Сьогодні
17:06 28 Лис 2019

Амбітні, прогресивні, еко-бойові: ще дві українські громади перейдуть на 100% відновлюваної енергії

Баранівська ОТГ та Тростянецька міська рада заявили про ціль перейти на 100% ВДЕ до 2050 року та підписали меморандум про наміри з міжнародною організацією 350.org, яка є учасником коаліції "Енергетичний перехід".

Про це повідомляє кореспондент "Рубрики".

Для досягнення цілі громади планують розвивати енергоефективність бюджетних та приватних будівель, скорочувати викиди транспорту, залучати інвестиції для втілення проектів відновлюваної енергетики.

 перехід на 100% відновлюваної енергії до 2050 року

Фото facebook.com/350ukraine

Меморандум також підписала Асоціація Малих Міст України. Виконавча директорка АММУ Катерина Проценко заявила, що вони будуть підтримувати процес переходу міст – членів Асоціації на 100% відновлюваних джерел енергії та популяризувати цю ціль серед міст.

"У Баранівській ОТГ монтується сонячна електростанція на 10 МВт. Вона ще не працює, але ми уже бачимо вигоди для громади: лише за оренду земельної ділянки інвестор щороку платитиме 1.6 млн грн. На станції працюватиме 10-12 людей у штаті, податки із їхньої заробітної плати (близько 200 000 грн) також будуть сплачуватись у місцевий бюджет. Робота СЕС посилить енергобезпеку громади та сприятиме її інвестиційно привабливому іміджу. Це один з наших перших кроків на шляху до 100 % ВДЕ", — переконаний Анатолій Душко, голова Баранівської ОТГ.

 перехід на 100% відновлюваної енергії до 2050 року

Фото facebook.com/350ukraine

"Наша ціль — комфортні українські міста, а також — рівні можливості для всіх жителів громади інвестувати у розвиток енергоефективності та "зелені" проекти — коментує Дмитро Сакалюк, координатор коаліції громадських організацій "Енергетичний перехід". — Тому ми допомагаємо муніципалітетам розробляти та впроваджувати Плани дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату, що ведуть до зниження викидів парникових газів та 100% енергії з ВДЕ. Коаліція "Енергетичний перехід" пропонує підтримку усім зацікавленим містам у розробці стратегії переходу на безпечну відновлювану енергетику".

Також над енергетичним переходом в Україні працюють громади Львова, Кам'янця-Подільського, Чорткова, які в минулому році підписали меморандуми з 350.org з аналогічною ціллю стосовно переходу на ВДЕ. У тому ж таки 2018 році представники організації 350.org та міський голова Житомира Сергій Сухомлин підписали меморандум, та через рік, на кліматичному форумі у Львові презентували перший грунтовний сценарій переходу на 100% ВДЕ (перший у Східній Європі), над яким працювали науковці Інституту прогнозування НАН України спільно з Житомирською міськрадою.

Нагадаємо, 28-29 листопада у Львові проходить Національний форум "Кліматичні амбіції міст 2019".

"Рубрика" є інформаційним партнером заходу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: