fbpx
Сьогодні
21:30 18 Жов 2019

До Нью-Йорка на електричці: прифронтовому селищу можуть повернути історичну назву

Прифронтове селище Новгородське на Донеччині може повернути історичну назву. Голова Донецької облдержадмінстрації Павло Кириленко на прес-конференції заявив, що погодить повернення історичної назви, якщо буде бачити, що є підтримка мешканців і відповідне рішення громади. 

Павло Кириленко зауважив, що йому відомо, що в Нью-Йорку з 18 століття проживала німецька громада. Він нагадав про особливості процедури повернення історичної назви: спочатку мають відбутися громадські обговорення, які стануть основою рішення громади. Після цього цю пропозицію може розглянути ОДА.

"Якщо мешканці мають таке бажання обгрунтоване і проговорене спільно між собою, воно буде розглянуте (обласною адміністрацією – прим. авт) і прийняте рішення, позитивне".

У разі, якщо селищна рада подасть рішення про повернення історичної назви, а голова ОДА його підпише, вирішальне слово в цьому питанні матиме Верховна Рада України. У минулому скликанні були зареєстровані проекти постанов про повернення історичної назви, але Рада їх так і не розглянула.

указ

Нагадаємо, селище Новгородське на Донеччині носить таку назву з 1951 року. До цього часу селище носило назву Нью-Йорк і відоме з 18 століття як поселення німців-менонітів. За однією з версій, поселення заснували переселенці з німецького міста Йорк. За іншою версією, місцевий промисловець дав таку назву селищу, оскільки був надзвичайно вражений поїздкою до США, зокрема до Нью-Йорка.

Під час холодної війни з заходом совєцька влада вирішила перейменувати селище. Але зміною назви не обмежилось: комуністи руйнували православні та протестантські храми та інші старовинні будівлі – те що нагадувало про життя до СРСР. 

церква

Зруйнована комуністами дореволюційна церква в Новгородському

В тому, як комуністи переписували історію Нью-Йорку, є показовим приклад школи №18.

Показовим є приклад будівлі дореволюційної школи, яка знаходиться на лінії вогню. Зараз над входом до школи вибиті цифри 1961. Але це не рік зведення будівлі, а рік її капітального ремонту. В фотоальбомі школи зберігаються світлини, де видно справжній рік побудови школи – 1914. 

комуністи переписували історію Нью-Йорку

комуністи переписували історію Нью-Йорку

З 2014 року активісти та місцева влада роблять багато для збереження історичної спадщини селища. Оскільки селище знаходиться на лінії фронту, саме тут знаходиться кінцева станція електричок "Фенольна". Місцеві мешканці знайшли вихід – вони активно працюють над поширенням історії про Нью-Йорк на Донеччині, заохочують туристів відвідати унікальний населений пункт. 

Раніше Рубрика повідомляла, що в Новгородському громада викупила старовинну будівлю і планує влаштувати тут хаб соціальних та культурних ініціатив "Український Нью-Йорк". Також місцева громада захищає від руйнування будівлю старовинного млину

Роблять в Новгородському акцент і на просуванні історичної назви. Тут є кав'ярня-пекарня "Нью-Йорк", яка відома своїми круасанами. Тут особлива атмосфера – на стінах кав'ярні дореволюційні фотографії мешканців Нью-Йорка, столітня черепиця, яку виготовляли на території селища. Неподалік є однойменна автозаправка, а найбільша спільнота селища в мережі Facebook називається "Український Нью-Йорк на Донеччині".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: