fbpx
Сьогодні
10:27 17 Жов 2019

Британія і ЄС наблизилися до угоди, але остаточного рішення ще не має

Європейський Союз та Британія наблизилися до досягнення угоди щодо Brexit, а лідери Франції та Німеччини висловили сподівання, що угода може бути підписана на саміті ЄС у четвер.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Позитивні сподівання випромінювали президент Франції Еммануель Макрон та канцлерка Німеччини Ангела Меркель на спільній пресконференції в середу в Тулузі, Франція, де Меркель заявила, що переговори "в кінцевій стадії".

Макрон додав, що "я хочу вірити, що угода фіналізується, і ми можемо її схвалити" в четвер, коли лідери ЄС мають зустрітися з прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном у Брюсселі.

Розбіжності між двома сторонами залишилися, але звузилися до деяких технічних і складних питань митної справи та податку на додану вартість, заявили чиновники. Команди переговорів працювали до ночі в штаб-квартирі ЄС, щоб їх владнати.

"Добрий прогрес, і робота триває", – заявив журналістам головний переговірник ЄС з питань Brexit Мішель Барньє в середу ввечері.

Це може означати черговий саміт ЄС щодо Brexit до кінця місяця.

Однак через те, що дата Brexit 31 жовтня наближається і проходить лише кілька годин до саміту лідерів ЄС, сподівання все більше зводяться до отримання широкого політичного зобов'язання, а всі юридичні деталі будуть врегульовані пізніше.

На початку минулого тижня кілька високопосадовців ЄС говорили про мінімальні шанси того, що обом сторонам вдасться домовитись. Але 10 жовтня після зустрічі Джонсона з прем'єром Ірландії Лео Варадкаром лідери заявили, що угода про Brexit може бути укладена до кінця місяця.

Раніше повідомлялося, що Європарламент може або відтермінувати вихід Великої Британії з ЄС, або вихід відбудеться без угоди, що нашкодить обом сторонам.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: