fbpx
Сьогодні
18:55 05 Жов 2019

Через скандал 2018 року Нобелівську премію з літератури вручать одразу двом лауреатам

Наступного тижня Шведська академія може оголосити не одного, а відразу двох нобелівських лауреатів з літератури, щоб відійти від скандалу, який стався в минулому році.

Про це передає The Guardian.

Як відомо, тоді академію звинуватили в розкритті конфіденційної інформації.

Нагадаємо, що у 2018 році вручення Нобелівської премії з літератури вперше з 1943 року відклали. Причиною став скандал, повʼязаний з французьким фотографом Жан-Клодом Арно, який був чоловіком члена Шведської академії Катаріни Фростенсон. На адресу чоловіка пролунали звинувачення в сексуальних домаганнях. Кампанію тоді підтримали 20 жінок.

Поліції вдалося зʼясувати, що чоловік розкривав стороннім імена майбутніх лауреатів і членів Шведської академії. В результаті скандалу свої посади втратили його дружина Катаріна і секретар Сара Даніус.

Пізніше до них приєдналися Сара Стрідсберг, Лотта Лотас, Керстін Екман і Клас Естергрен.

«Якщо буде два лауреати, то один з них має бути жінкою», — стверджує кореспондентка Фʼяметта Рокко.

Жінка вважає, що одним з явних фаворитів на вручення премії є Маріз Конде. Серед інших можливих лауреатів виявилася польська письменниця Ольга Токарчук і угорський Ласло Краснагоркаї.

Нагадаємо, вперше за 75 років вручення Нобелівської премії з літератури перенесли через секс-скандал.

Шведський апеляційний суд визнав винним у двох епізодах зґвалтування француза Жан-Клода Арно, через скандал навколо якого скасували вручення Нобелівської премії з літератури.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: