fbpx
Сьогодні
08:56 24 Тра 2019

В Україні офіційно стартувала виборча кампанія до Верховної Ради

24 травня в Україні розпочинається виборчий процес дострокових виборів до Верховної Ради, які призначені на 21 липня.

Виборча парламентська кампанія починається згідно із законодавством на наступний день після оприлюднення указу президента про розпуск Верховної Ради.

Указ президента Зеленського про розпуск Верховної Ради та дату призначення виборів до парламенту на 21 липня 2019 року 23 травня опублікували в "Урядовому кур'єрі". 

Свою позицію опублікувала на офіційному сайті Центральна виборча комісія, нагадавши, що виборчий процес запускається без якого б то не було рішення про його початок: згідно із законом початком вважається публікація тексту в офіційній пресі.

ЦВК заявила, що готова і здатна провести позачергові вибори, але зазначила, що і Президент України, і парламент, і політичні партії, і кандидати в депутати, які братимуть участь у виборах, повинні усвідомлювати відповідальність за легітимність всього виборчого процесу і його результату.

Проте в даному випадку існує ряд питань, які потребують додаткового законодавчого врегулювання.

Закон України "Про вибори народних депутатів України" містить застарілі положення, які не відповідають іншим чинним законам, неврегульовані положення, а також положення без механізму реалізації, серед яких питання встановлення факту проживання, голосування військовослужбовців, які беруть участь у ООС, подання декларацій та інші моменти.

У зв'язку з короткочасністю виборчої кампанії всі процеси будуть вестися в прискореному темпі, що може мати свої наслідки.

"…законодавство про державні закупівлі не враховує швидкоплинності виборчого процесу позачергових виборів, який в даному разі триватиме лише 58 днів. Наголошуємо, що строки і порядок проведення державних закупівель значно перевищують строки виборчого процесу, що може унеможливити проведення процедур щодо: забезпечення виготовлення виборчих бюлетенів; виготовлення та доставку бланків протоколів про підрахунок голосів, актів, та інших документів; транспортування протоколів про підрахунок голосів та іншої виборчої документації від ДВК до ОВК; виготовлення інформаційних плакатів політичних партій; публікацію інформації ЦВК та ОВК в регіональних чи місцевих друкованих ЗМІ, щодо переліку виборчих округів, формування ОВК та ДВК, а також змін у їх складі; реалізацію права агітації в друкованих та електронних ЗМІ за кошти державного бюджету в терміни, визначені законом, – перерахувала складні моменти в виборчій кампанії ЦВК, заявивши, що очікує негайного прийняття відповідних рішень.

Залишається думати, що при відсутності швидких та узгоджених рішень в названих питаннях можуть виникнути непередбачувані колізії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: