fbpx
Сьогодні
22:36 20 Бер 2019

В ЄС прокоментували прохання Британії щодо перенесення Brexit

Фото Reuters

Єврокомісія виступає за проведення Brexit до 23 травня 2019 року.

Про це повідомляє Reuters.

"Будь-яке продовження, пропоноване Сполученому Королівству, має тривати до 23 травня 2019 року або має бути значно довше і вимагати європейських виборів. Це єдиний спосіб захистити функціонування інститутів ЄС і їх здатність приймати рішення", – йдеться в документі Єврокомісії.

У Брюсселі пояснюють свою позицію тим, що 23 травня має бути крайнім терміном, так як відразу після цього стартують вибори в Європарламент.

Водночас голова Європейської ради Дональд Туск заявив, що Євросоюз готовий піти назустріч Великій Британії в питанні відстрочення дати Brexit, однак висуне свої умови. Про це він повідомив під час спілкування з журналістами в Брюсселі, передає "Європейська правда".

"Сьогодні я отримав листа від прем'єр-міністра Мей, в якому вона звернулася до Європейської ради з двома запитами: схвалити так звану Страсбурзьку угоду між Великою Британією та Єврокомісією і продовжити період дії статті 50 до 30 червня 2019 року", – заявив він.

"У світлі консультацій, які в мене були останніми днями, я вірю, що коротке розширення дії статті буде можливим. Але воно буде прив'язано до позитивного голосування за угодою про вихід у Палаті громад", – пояснив Туск.

При цьому він підкреслив, що питання про тривалість такої відстрочки досі актуальне. Головна умова, яку висуває Євросоюз, – схвалення Страсбурзької угоди.

Необхідності скликати екстрений саміт Європейської ради для ухвалення відстрочки поки що немає.

"Якщо лідери схвалять мою рекомендацію, якщо буде позитивне голосування в Палаті громад наступного тижня, ми можемо фіналізувати і формалізувати рішення про розширення періоду за письмовою процедурою", – підкреслив Туск. Він також уточнив, що повторне відкриття переговорів за угодою про вихід у будь-якому випадку не розглядається.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: