fbpx
Сьогодні
18:06 12 Бер 2019

ЄС та Британія досягли компромісу щодо угоди про Brexit

Фото Reuters

Брюссель і Лондон досягнули компромісу на додаткових переговорах щодо угоди про вихід Великої Британії з ЄС.

Лідери ЄС та Великої Британії досягли компромісу, ухваливши юридично обов'язкову декларацію, що стосується "бекстопу" на кордоні між Ірландією та британською Північною Ірландією, повідомляє Deutsche Welle.

На зустрічі британської прем'єрки Терези Мей з головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером та головою делегації ЄС на переговорах про Brexit Мішелем Барньє в Страсбурзі сторони прийняли пізно ввечері в понеділок, 11 березня, дві спільні декларації.

В одній з них – юридично обов'язковій – сторони зобов'язуються до кінця 2020 року знайти заміну так званому "бекстопу" – тимчасовому рішенню, яке має запобігти встановленню жорсткого кордону між членом ЄС Ірландією та британською Північною Ірландією. Велика Британія також отримає право тимчасово призупинити дію правил, що стосуються Північної Ірландії, якщо Євросоюз порушить свої зобов'язання.

Друга декларація є додатком до узгодженої раніше політичної декларації, в якій сторони змальовують майбутні відносини між ЄС та Великою Британією.

Голова Єврокомісії Юнкер підтвердив досягнення домовленості з Лондоном. Вона містить уточнення та правові гарантії для угоди щодо Brexit та "бекстопу", написав Юнкер увечері 11 березня на своїй сторінці в Twitter.

Юнкер підкреслив, що узгоджені в понеділок додатки до угоди є останньою пропозицією Лондону: "третього шансу не буде".

Тим часом лідер британських лейбористів Джеремі Корбін виступив проти домовленості. "Угода з Єврокомісією не містить нічого, що наближено нагадувало би зміни, які Тереза Мей обіцяла парламенту", – заявив опозиційний політик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: