fbpx
Сьогодні
15:51 05 Бер 2019

Від нас відмовиться весь цивілізований світ, якщо знизимо ціни на газ, - Гройсман

Україна не може піти на зниження цін на газ для населення без згоди міжнародних партнерів.

Про це сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман на селекторній нараді з питання забезпечення населення централізованим теплопостачанням, яка транслювалася на його сторінці в Facebook.

"Ми з липня 2017 року максимально хотіли уникнути питання підвищення цін на газ. Ми просто не змогли цього зробити… Бо це можливо зробити тільки тоді, коли буде повністю консолідована домовленість із всіма нашими міжнародними партнерами. В односторонньому порядку Україна це зробити не може, я це наголошую. Якщо хтось говорить, що ми можемо це зробити в односторонньому порядку, знайте: на наступний день від нас відмовиться як від партнерів весь цивілізований світ, і країну заведуть в глибоку економічну кризу", – зазначив він.

Гройсман наголосив, що цього допустити не можна.

Прем'єр додав, що встановлена Кабміном норма споживання газу в 3,28 куб. м на людину є справедливою.

"Ми нікому не дамо завищувати норми і обманювати людей. Але я б хотів, щоб в кожному населеному пункті райадміністрація, голова громади, мер захистили тих людей, яким виставляють неправомірні рахунку. Платити за нормою треба, а за завищеною – ні. Звертаюся до міських голів – захистіть жителів своїх громад. Коли їм неправомірно виставляють рахунки, це не їхня справа, а ваша справа захистити кожного з них", – додав він.

Наприкінці листопада 2018 року Касаційний адміністративний суд Верховного суду скасував дію норм споживання газу, встановлених постановою №203 (3,3 куб. м, 5,4 куб. м і 10,5 куб. м в залежності від наявності ЦГВ і водногагрівача).

Через це вступили в силу попередні норми (встановлені постановою Кабміну №619 від 8 червня 1996 року). Вони були вищими удвічі-тричі (9,8 куб. м, 18,3 куб. м і 23,6 куб. м на одну людину в залежності від наявності ЦГВ і воднонагрівача). Через скасування судом норм споживання газу українці, у яких не встановлено газовий лічильник, отримували завищені платіжки за газ.

Постановою №63 від 30 січня Кабмін знову знизив норми споживання (до 3,29 куб. м для домогосподарств з газовою плитою і централізованим гарячим водопостачанням), але Кременчукгаз оскаржив їх. 21 лютого Окружний адміністративний суд Києва призупинив дію нових норм.

27 лютого Кабмін знизив норму до 3,28 куб. м.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман говорив, що Кабмін буде знижувати норми споживання на 0,01 м куб. в разі судових позовів облгазів і газзбутів.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: