fbpx
Сьогодні
12:56 28 Лют 2019

Порошенко вмить подав новий законопроект про покарання за незаконне збагачення

Президент Петро Порошенко просить зареєструвати як невідкладний новий проект закону про покарання для чиновників за незаконне збагачення. 

Про це він повідомив у Twitter.

"Підписав та даю доручення зареєструвати президентський законопроект про передбачення покарання для чиновників за незаконне збагачення. Надаю законопроекту статусу невідкладного", – написав Порошенко.

Він підкреслив, що у новому законопроекті "враховані усі зауваження" Конституційного суду.

Нагадаємо:

  • 26 лютого Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.
  • Суд вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Зокрема, стаття про незаконне збагачення нібито зобов'язує самого підозрюваного довести законність його статків.
  • Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов'язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.
  • Національне антикорупційне бюро розслідує 50 кримінальних проваджень за статтею 368-2. Найтяжче передбачене покарання – позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: