fbpx
Сьогодні
14:16 11 Лют 2019

"Хабл" зробив нові знімки Урана та Нептуна

Вчені за допомогою телескопа "Хаббл" отримали нові знімки Урана та Нептуна.

Як повідомляє DT, дослідники змогли розгледіти гігантську полярну шапку на Урані і бурхливий темний шторм на Нептуні.

Як відзначають дослідники, апарат "Вояджер 2" пролетів повз Уран у 1986 році, а повз Нептун – у 1989. Тоді йому вдалося зробити близькі знімки планет, і роздивитися два темних шторми на Нептуні, в той час як в атмосфері Урана подібних явищ не спостерігалося.

Разом з тим, за допомогою цих знімків можна було вивчати сезонні зміни в атмосфері. Тому дослідники використовують телескоп "Хаббл", знімки якого дозволяють простежити за динамікою атмосферних процесів.

На новому знімку Урану можна помітити гігантську полярну хмару над північним полюсом планети. На думку вчених, це утворення може бути наслідком сезонних змін в атмосфері. Коли повз планету пролітав "Вояджер 2", на ній була зима, тепер же на Урані середина літа. Хмара стала більш помітною, що може бути пов'язано з тим, що під час літа Сонце постійно світить на північний полюс планети.

На Нептуні помітний темний антициклон, що сформувався в літній період у південній півкулі планети.

Космічний телескоп «Габбл» (англ. Hubble Space Telescope, HST) — американський оптичний телескоп, розташований на навколоземній орбіті 1990 року. Спільний проект NASA і Європейського космічного агентства (ЄКА). Телескоп названо на честь Едвіна Габбла.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: