fbpx
Сьогодні
21:24 31 Січ 2019

Супрун висловилась за легалізацію медичного канабісу

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, описала у своєму фейсбуці при яких захворюваннях допомагає медичний канабіс. Та наголосила, що в Україні повністю заборонено використання медичного канабісу в лікувальних та наукових цілях, попри те що лікувальний вплив при багатьох хворобах – доведено.

Судячи з допису, він є відповіддю на нещодавно зареєстровану на сайті Верховної Ради петицію з вимогою внести зміни до законодавства, щоб канабіс можна було використовувати у медичних та наукових цілях.

Тож пані Супрун, поставила питання: "Чи виправдане таке використання?"

І одразу ж на нього відповіла: "Науковці, лікарі та пацієнти по всьому світу кажуть, що так."

Медичний канабіс має безліч доведених лікувальних та паліативних ефектів, і дозволений, наприклад, в 25 штатах США, Австралії, Канаді, його використання давно врегульовано в багатьох європейських країнах. В Ізраїлі, Румунії, Македонії та Пуерто Ріко канабіс заборонений, проте дозволений у випадках невиліковних хвороб. 

Чому канабіс дієвий у лікуванні? Науковою мовою це пояснюється так:

Рослини роду Cannabis містять активні речовини — канабіноїди. Найбільш вивченими є тетрагідроканабінол (ТГК) та канабідіол (КБД).
Їхня дія відрізняється: ТГК має виражені психотропні ефекти і збуджує нервову систему, це активна речовина "трави" чорного ринку. КБД майже не має психотропної дії, знеболює, розслабляє і гальмує. В медичному канабісі переважає КБД.

Для того, щоби речовина на нас подіяла, наші клітини мають бути до неї чутливими, тобто мати певні рецептори. Звідки в нас рецептори до наркотичних речовин? Бо наше тіло виробляє схожі молекули – ендоканабіноїди, себто внутрішні канабіноїди. До них чутливі різні типи клітин: нейрони, клітини кишківника, сполучних тканин, ендокринних залоз та імунної системи. Система ендоканабіноїдів залучена в процеси сну, апетиту, заспокоєння і пам'яті. Вважають, що мігрень, фіброміалгія і синдром подразненого кишківника є наслідком браку ендоканабіноїдів

Застосування наркотичних речовин в будь-яких цілях, навіть в медичних — складна тема. Тому нею легко зманіпулювати,…

Posted by Уляна Супрун on Thursday, January 31, 2019

Медичний канабіс застосовують в таких випадках:

  •  Хвороба Альцгеймера. Є істотні докази того, що регулярне помірне споживання канабісу допомагає сповільнити прогрес хвороби Альцгеймера та інших нейродегенеративних хвороб .
  •  Рак. Головною цінністю медичного канабісу є паліативна допомога онкохворим. Втім, клінічні дослідження на людях наразі показали можливість використання канабісу у лікуванні базальноклітинного раку.
  •  Хронічний біль. Масштабні рандомізовані подвійні сліпі клінічні дослідження показали ефективність та безпечність канабісу при хронічному болі.
  •  Синдром подразненого кишківника, в тому числі хвороба Крона та виразковий коліт. 50% пацієнтів із хворобою Крона повністю одужали, а 90% відчули значні покращення.
  •  Розсіяний склероз. Канабіс ефективний і безпечний паліативний засіб при цій хворобі. Крім того, дослідження вказують на можливий лікарський ефект канабісу у відновленні мієлінових оболонок нейронів при МС.
  •  Епілепсія в дорослих і дітей. Медичний канабіс знижує частоту і тривалість епілептичних нападів, в тому числі — в разі епілепсії, що не піддається медикаментозному лікуванню.
  •  Нудота і блювання внаслідок хіміотерапії.
  •  В США медичний канабіс призначають також в разі пост-травматичного синдрому і глаукоми.
  •  Є низка робіт, що вивчали ефективність медичного канабісу в разі тривожності, порушення сну, покращення апетиту в ВІЛ-інфікованих людей, депресії.

Медичний канабіс має і побічні ефекти — запаморочення, байдужість, порушення пам'яті та звикання, вплив на серцево-судинні та респіраторні хвороби. Звісно, перед будь-яким призначенням, лікар зважує користь та ризики застосування та виписує споживання таких препаратів лише за необхідності.

Також в.о. міністера написала, що доступ пацієнтів до препаратів на основі канабісу — це реалізація їхнього права на медичну допомогу. І вважає важливим підтримати легалізацію застосування медичного канабісу в наукових цілях та медицині. Тож в своєму дописі запропонувала підписати петицію і детально описала як це зробити.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: