fbpx
Сьогодні
15:59 24 Січ 2019

В Україні очікується поява нових компаній-"єдинорогів"

Андрій Колодюк, голова Наглядової Ради Української асоціації венчурного та приватного капіталу (UVCA); Енді Хандер, президент Американської торговельної палати в Україні; Олена Кошарна, партнер-засновник та СЕО Horizon Capital; Майкл Коллінз, СЕО Invest Europe / Український дім у Давосі

Український технологічний сектор зростає так швидко, що, ймовірно, у наступні кілька років ми матимемо 7 українських «єдинорогів» (стартап-компаній, що досягли $1 млрд капіталізації).

Про це заявили учасники панельної дискусії в Українському домі в Давосі.

Український технологічний сектор протягом останніх трьох років демонстрував зростання в середньому на 28% щороку. Зараз Київ кидає виклик найбільш визнаним центрам у тому, щоб стати одним із провідних технологічних хабів Європи.

«Минулого року ми вже мали дві компанії, що стали "єдинорогами", і я прогнозую, що у наступні кілька років ми матимемо їх сім», — заявив голова Наглядової Ради  Ukrainian Venture Capital & Private Equity Association та керівний партнер AVentures Capital Андрій Колодюк.

Платформа для співпраці у розробці та написанні коду GitLab залучила $100 млн у вересні минулого року, досягши ринкової оцінки в $1,1 млрд. Тим часом провайдер інфраструктури для майнінгу біткойна Bitfury отримав $80 млн у закритому інвестиційному раунді у листопаді, ставши другим українським «єдинорогом». Колодюк відзначив, що очікує побачити серед наступних українських «єдинорогів» сервіс перевірки правопису Grammarly, розробника SoftServe, аутсорсингову компанію-розробника Ciklum та e-commerce компанію Rozetka.

Такий прогноз було зроблено під час панельної дискусії «Ринки, що зростають: зростати швидше чи пристебнути ремені», спонсором якої стала компанія EBS, а модератором — її партнер-засновник Олена Вольська. Україна набуває все більшої популярності серед інвесторів у сфері приватних інвестицій та венчурного капіталу, про що свідчать дані Української асоціації венчурного та приватного капіталу (UVCA). Минулого року асоціація додала 12 нових членів.

Партнер-засновник та CEO Horizon Capital Олена Кошарна розповіла, що сектор IT-послуг виріс з $110 млн оцінки індустрії у 2003 році до $3,6 млрд минулого року. «Це все є дуже новим для України, але з точки зору зростання ми маємо J-подібну криву», — вважає вона.  

Поліпшення інвестиційних перспектив для України частково пояснюється поліпшенням інвестиційного клімату, що було визнано у порівняльних рейтингах. Україна піднялась на 81 позицію у рейтингу легкості ведення бізнесу за версією Всесвітнього банку. Країна опинилась на 71 місці, випередивши Бразилію, Аргентину та Індію, зазначила пані Кошарна. За глобальним інноваційним індексом Україна посідає 43 рядок, а це краще за показник Індії та багатьох інших ринків, що розвиваються.

«Україна має конкурентні переваги у питаннях зростання експорту до ЄС. Ми бачимо, що продовжується зростання на десятки відсотків у галузях харчової та агропромисловості, а також на 28% у секторі IT-послуг», — підкреслила Олена Кошарна.

Україна привертає інтерес протилежних інвесторів (contrarian investors), додає вона, включно з фінансовими інвесторами, гедж-фондами, регіональним приватним капіталом, сімейними офісами, фундаціями, пенсійними фондами та інвесторами в пошуках віддачі.

«На багатьох ринках можна говорити про зростання EBITDA у 15–20 разів. Україна пропонує можливості роботи з неймовірними компаніями, сильними підприємцями та системами, величезною кількістю глибин та ціннісних перспектив», — додала Кошарна.

Енді Хандер, президент Американської торговельної палати в Україні, заявив: 74% їхніх членів очікують, що 2019-й стане черговим роком зростання, незважаючи на конфлікт з Росією, а також президентські та парламентські виборчі кампанії, що стартують у березні.

Також у середу Український дім у Давосі проводив зустріч Національної інвестиційної ради за участі Президента України Петра Порошенка та делегації високопосадовців з уряду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: