fbpx
Сьогодні
12:09 08 Січ 2019

Путін готується до поглинання Білорусі, аби зберегти владу, - Bloomberg

Президент Росії Володимир Путін шукає шляхи забезпечення свого подальшого впливу шляхом інтеграції з Білоруссю.

Про це повідомляє Bloomberg.

У виданні стверджують, що оскільки перехід між російськими лідерами рідко буває гладким, Путін шукає шляхи збереження влади, зокрема, шляхом об'єднання з Білоруссю.

Повідомляється, що просто вийти на пенсію в 2024 році російський президент не зможе, оскільки не впевнений в будь-яких гарантіях особистої безпеки, які міг би надати його наступник, тому це робить білоруську угоду особливо привабливою.

Відзначається, що ще в 1997 році попередник Путіна Борис Єльцин і білоруський президент Олександр Лукашенко підписали так званий союзний договір.

Версія документа 1999 року по суті описує федерацію двох держав з єдиною валютою, прапором і емблемою, загальним ринком і єдиною судовою системою.

Зокрема, передбачається, що ним буде керувати Вища державна рада, очолювана президентами двох країн на основі ротації, "якщо вони не погодяться інакше".

Автори публікації підкреслюють, що Лукашенко хотів отримати тільки економічні вигоди від більш тісного союзу з Росією, такі як дешева нафта і газ, але не втрату суверенітету, яка настає в результаті реалізації союзного договору.

У виданні додають, що Росії було дешевше дати йому те, що він хотів, ніж домагатися більшого, але тепер об'єднання є політично привабливим для Путіна.

Зокрема тому, що він зможе забезпечити собі популярність серед народу і зберігши владу для себе та свого оточення після 2024 року.

Крім того, на думку журналістів, мирне возз'єднання з білорусами також може бути використано як компенсація росіянам за недавній розрив з Україною.

Відзначається, що хоча Лукашенко публічно застеріг Росію від спроб поглинути Білорусь, а офіційний представник Путіна Дмитро Пєсков заявив, що злиття Росії і Білорусі не є предметом обговорення, заперечення стосуються лише повного поглинання, а не більш глибокого сценарію інтеграції з Білоруссю.

На думку журналістів, РФ приваблює цей сценарій, проте під час двох зустрічей з Лукашенком в кінці грудня Путін не зміг його переконати піти по шляху об'єднання.

Відзначається, що проти такого сценарію наразі і більшість білорусів.

У виданні додають, що Лукашенко може шукати допомоги на Заході, але це, в певному сенсі, менш привабливий варіант для нього: він боїться, що США і Європейський союз просто підірвуть його абсолютну владу в країні.

Автори публікації вважають, що вирішення питання об'єднання двох країн залежить від того, чи знайде Путін інші способи вирішення своїх політичних проблем.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: