fbpx
Сьогодні
10:55 24 Гру 2018

З 1 січня вартість електроенергії для місць загального користування у багатоквартирних будинках зросте

За новими правилами, багатоквартирний будинок має якнайшвидше заключити договір з постачальником електроенергії, інакше муситиме платити за вищим тарифом.

З 1 січня 2019-го року вартість електроенергії для МЗК (місць загального користування) зростає до 2,32 грн за кВт/год. Про це свідчить постанова НКРЕП від 21.12.2018 №2010.

Тепер «електрична енергія, яка витрачається в багатоквартирних будинках та гуртожитках на технічні цілі (роботу ліфтів, насосів та замково-переговорних пристроїв, що належать власникам квартир багатоквартирного будинку на праві спільної власності) та освітлення дворів, східців і номерних знаків» не визначена як побутова потреба людей. Постанова вступає в силу 1 січня 2019 року.

Тарифи на обслуговування МЗК таким чином прирівнюються до тарифів юросіб, тобто складатимуть 2,32 грн за кВт/год. Це пояснив виданню «Рубрика» радник заступника голови КМДА Олексій Тихонов.

Крім того, з 1 січня 2019 року змінюються правила оплати за електроенергію. Українці мають обрати постачальника електроенергії і укласти два договори на електроенергію: на постачання і на розподіл.

«Ці договори публічні, вам необхідно до них просто приєднатися. Якщо ви цього не зробите до 1 січня 2019 року, то автоматично стаєте абонементом «постачальника останньої надії». (Постачальник «останньої надії» – відповідно до нового Закону, новий суб'єкт на ринку електричної енергії. Це визначений Законом електропостачальник, який за обставин, встановлених Законом, не має права відмовити споживачу в укладенні договору постачання електричної енергії на обмежений період часу – 90 днів. Однак тариф у нього вищий на 25%, – Ред.). У постачальника останньої надії 1 кВт коштує на 60 копійок дорожче. Тобто обслуговування МЗК вам в такому разі обійдеться майже у 3 гривні за кВт/год. ПОН буде вам постачати електроенергію не довше трьох місяців, а якщо ви не налагодите відносини з постачальниками – вас остаточно відключать від електроенергії. Квартири відключати від електроенергії не будуть, а місця загального користування – так, тобто відключать ліфти, насоси, що качають воду до квартир тощо», пояснив Олексій Тихонов.

Експерт порадив поспішити з заключенням договорів до 1 січня 2019 року, аби не переплачувати «постачальнику останньої надії». Також він зауважив, що за новими правилами, передоплата за електроенергію обов'язковою будь-якому постачальнику. Договір на місця загального користування має заключати ОСББ, Управляюча компанія або приватний ЖЕК – тобто управитель будинку.

Ситуация по поводу новых правил по Э/Э, предоплаты, штрафов и новых договоров без цены. Поставщик последней надежды.

Posted by Alexey Tikhonov on Saturday, December 22, 2018

Новий Закон «Про ринок електроенергії» приймався з метою зробити сегмент генерації електроенергії та її постачання конкурентним середовищем. Старі договори про користування електричною енергією (для населення) і постачання електроенергії, укладені споживачами з обленерго припиняють свою дію з 1 січня 2019 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: