fbpx
Сьогодні
10:29 14 Лис 2018

Головою Євросоюзу може стати країна лояльна до корупції, - звіт ЄС

Румунія скоро може очолити ЄС у рамках щорічної ротації лідера об'єднання, що вельми тривожить чиновників Євросоюзу.

Про це пише Радіо Свобода з посиланням на щорічний звіт Механізму співробітництва та верифікації (CVM)

Автори документу підкреслили зростаючу занепокоєність щодо ерозії демократичних цінностей в Румунії після того, як Соціал-демократична партія (PSD) прийшла до влади майже два роки тому.

Румунія не тільки зупинилася в своєї боротьбі із корупцією, але і відмовляється від судової реформи, вважає Європейська Комісія.

У ЄС закликали Бухарест негайно припинити ревізію антикорупційних механізмів та відновити незалежність судової влади.

Румунія приєдналася до ЄС разом з Болгарією у 2007 році, і обидві країни були включені в механізм моніторингу ЄС, що зробило б можливих їх вступ до Шенгенської зони Європи за умови дотримання критеріїв верховенства права.

Болгарія в нинішньої доповіді CVM виглядає набагато краще. В ЄС вітають успіхи Софії у судової реформі, а також у боротьбі з корупцією та організованою злочинністю.

Також у вівторок Європейський парламент прийняв резолюцію, в який заявив, що "глибоко стурбований" тим, що судові реформи в Румунії можуть підірвати боротьбу з корупцією. Резолюція була прийнята 473 голосами проти, 151 – проти, 40 – утрималися.

Критика нинішньої румунської влади прозвучала на тлі підготовки до головування Румунії в ЄС. Як відомо, з 1 січня 2019 року Румунія має прийняти від Австрії повноваження піврічного головування в Європейському Союзі.

Президент Румунії Клаус Йоханніс закликав політичних лідерів Румунії "негайно діяти" у відповідь на "нищівний" звіт ЄС, який говорить, що Румунія відмовилася від демократичних реформ, досягнутих за останні 10 років. Раніше він зазначав, що країна не готова до того, щоб взяти на себе головування в ЄС та закликав уряд соціал-демократів піти у відставку.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: