fbpx
Сьогодні
Фото 10:30 15 Жов 2018

Вчені надрукували на 3D-принтері коралові рифи, аби врятувати екосистему океану

Вчені застосували технологію 3D-друку аби врятувати від вимирання підводну екосистему океану.

Про це передає The Next Web.

Коралові рифи називають "морськими тропічними лісами" і "підводними садами" – вони являють собою одну з найбільш різноманітних екосистем нашої планети, будучи місцем проживання багатьох морських видів тварин і рослин.

Однак ця екосистема сьогодні знаходиться під загрозою.

За останні 30 років площа коралових рифів істотно скоротилася. Так, згідно з недавнім дослідженням, тільки в північній частині найбільшого коралового рифу в світі – Великого Бар'єрного рифа – понад 60% мілководних коралів піддалося відбілюванню, і половина з них вже загинула, також зміни торкнулися щонайменше 40% глибоководних коралів.

Причина масової загибелі коралів полягає в тому, що зміни клімату, забруднення вод океану міськими стоками і неконтрольований риболовецький промисел призвели до втрати кораловими поліпами здатності виробляти екзоскелети з карбонату кальцію.

Якщо нічого не зміниться, до 2030 року деякі рифи можуть повністю зникнути. У свою чергу, це може привести до загибелі тисячі видів морських мешканців, затоплення берегових ліній, які в даний час захищаються кораловими скупченнями, а також – до зникнення деяких островів і низинних країн.

Врятувати людство від природної катастрофи вчені вирішили за допомогою технології 3D-друку. Вони запропонували замінити зникаючі коралові рифи надрукованими на 3D-принтері, використовуючи для їх виробництва подібні за хімічним складом і текстурами сировину, наприклад, керамічний матеріал, який хімічний інертний і тому не може завдати шкоди навколишньому середовищу.

Ідею вже перевірили на практиці: один з найбільших на сьогоднішніх день штучних рифів було розгорнуто на Мальдівах.

Передбачається, що він стане новим домом для коралових поліпів, водоростей, крабів і риб.

Аби забезпечити довговічність 3D-рифів, кожен з надрукованих блоків має порожнисті частини, заповнені морським бетоном і сталевою арматурою.

Поверхня спроектована таким чином, щоб на неї можна було легко трансплантувати живі поліпи з використанням епоксидної смоли.

Крім того, пристрій штучного рифу є модульним, що дозволяє невеликим групам дайверів збирати його по частинах, не використовуючи для цього баржі і баштові крани, і масштабувати в залежності від ситуації.

Коралові рифи 3Д

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: