fbpx
Сьогодні
12:46 06 Жов 2018

На дводенному референдумі в Румунії вирішують долю одностатевих шлюбів

6 і 7 жовтня жителі Румунії на референдумі вирішують, чи закріплювати право на одностатеві шлюби в Конституції.

Як повідомляє Bloomberg, дводенний плебісцит ініціювала громадська організація "Коаліція за родину", яка зібрала майже три мільйони підписів україні з населенням 20 млн під петицією з вимогою внести зміни до Основного закону країни.

Зараз у Конституції використовується ґендерно нейтральний термін "подружжя". Захисники моралі та традиційних цінностей вимагають, щоб його замінили на визначення шлюбу як "союз між чоловіком і жінкою". Це має запобігти спробі дозволити в майбутньому одностатеві шлюби.

Опозиційні партії заявляють, що уряд використовує референдум як відволікання уваги громадськості від більш гострих проблем. Цього тижня Європейський парламент звинуватив Румунію в підриві верховенства права, оскільки в країні пом'якшили покарання для корумпованих чиновників.

Соціологи очікують дуже низьку явку, для того, щоб референдум визнали таким, що відбувся, мають проголосувати не менше 30% виборців.

Наприкінці вересня Конституційний суд Румунії визнав одностатеві союзи сім'ями. Їх вважають такими, якщо шлюб зареєстрований на території Євросоюзу і один з подружжя є громадянином ЄС.

Нагадаємо, що повністю або частково одностатеві шлюби легалізовані у 27 країнах світу, з них 18 – у Європі. У лютому 2018 року Бермудські острови стали першою країною в світі, де скасували раніше легалізовані гей-шлюби.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: