fbpx
Сьогодні
13:44 02 Жов 2018

Нобелівську премію з фізики дали за прорив у сфері лазерів

Нобелівську премію з фізики 2018 року присудили вченим Артуру Ашкіну, Жерару Муру і Донні Стрікленду за дослідження в області лазерів.

Про це йдеться в Twitter нобелівського комітету.

У комітеті відзначили, що оптичні пінцети, які розробив Ашкін, можуть захоплювати частки, атоми і молекули за допомогою лазерного променя. Це може використовуватися для дослідження вірусів, бактерій та інших клітин, не пошкоджуючи їх.

Також створено нові можливості для спостереження і контролю за механізмом життя.

"Наукова фантастика стала реальністю. Оптичні пінцети дозволяють спостерігати, вирізати і тягнути за допомогою світла. У багатьох лабораторіях лазерні пінцети використовуються для вивчення біологічних процесів, таких як білки, молекулярні двигуни, ДНК або внутрішнє життя клітин", – йдеться в повідомленні.

А от Мур і Стрікленд виявили шлях до найкоротших і інтенсивних лазерних імпульсів. Розроблена ними методика відкрила нові напрямки досліджень і призвела до широкого промислового та медичного застосування.

Нагадаємо, минулого року володарями Нобелівської премії в області фізики стали американці Кіп Торн, Райнер Вайсс і Беррі Берріш. Вчені були удостоєні нагороди за внесок у проект детектора LIGO (лазерно-інтерферометрична гравітаційно-хвильова обсерваторія), завдяки роботі якого в 2016 році були виявлені гравітаційні хвилі.

Напередодні Нобелівську премію з фізіології та медицини 2018 року отримали Джеймс Еллісон і Тасуку Хьондзе за нові методи терапії раку.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: