fbpx
Сьогодні
13:44 01 Жов 2018

Чотири міста в Україні планують повністю перейти на "зелену" енергетику

Кам'янець-Подільський, Чортків, Житомир та Львів затвердили повний перехід на відновлювані джерела енергії до 2050 року.

Про це повідомляє DW.

Відповідний меморандум ці міста підписали з громадською організацією 350.org.

Нові енергетичні плани і кліматичні стратегії міста інтегруватимуть у вже існуючі програми. Участь у цій угоді дасть містам доступ до міжнародних фондів, які допоможуть фінансувати перетворення.

Регіональна координаторка організації 350.org Світлана Романко нагадує, що у світі є міста, які вже перейшли повністю на "зелену" енергію – швейцарський Базель, ісландський Рейк'явік, американський Барлінгтон, і ще десятки таких, які "на фінішній прямій".

"Електричний транспорт, будівлі з адаптованих матеріалів, з нульовими викидами, сонячні колектори на дахах, вітрові електростанції на доступних місцях, теплоенергоцентралі, переобладнані під біопаливо, LED-освітлення вулиць", – так описує вона ідеальний вигляд міста зі 100-відсотковою відновлюваною енергетикою.

Проте, експерт групи "Охорона довкілля" з "Реанімаційного пакету реформ" Алла Войціховська має сумнів, що четвірка український міст перейдуть на "зелену" навіть за 30 років.

"Відновлювані джерела – це ГЕС, вітрові, сонячні електростанції. ГЕС – відпадають, у нас – немає річок. Вітрові станції – теж малоймовірно, у Львові немає таких місць. Єдина надія – на сонячні батареї. Але це економічно вигідно ставити на багатоповерхівках в новій частині Львова, а не старій", – каже вона і переконує, що ці плани занадто амбітні.

За її словами, навіть європейські міста поки розраховують лише на 50% чистої енергії

Але навіть попри те, що цілі виглядають нереальними, меморандум однаково корисний містам, визнає Войціховська.

"Навіть якщо вдасться досягти кількох відсотків – це теж, хай і малий, результат. І, можливо, це стане стимулом розвиватись в цьому напрямку далі", – стверджує еколог.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: