fbpx
Сьогодні
11:15 30 Сер 2018

Третина економіки України досі знаходиться в "тіні"

Третина економіки України досі знаходиться у "тіні", незважаючи на позитивну динаміку щодо детінізації.

Про це пише у Facebook голова ради НБУ Богдан Данилишин.

"За перші три місяці 2018 року рівень тіньової економіки складав 33% від офіційного ВВП, тоді як на початку 2017-го ця цифра становила 37% і протягом року поступово знижувалась", – пише він.

В уряді вказують на те, що зниження рівня тіньової економіки є можливим завдяки наявності головних ознак макроекономічної стабільності.

"У звіті відзначається, що на період лютого-березня 2018 року припало помірне уповільнення споживчої інфляції та зміцнення курсу гривні після січневої девальвації", – зазначив економіст.

Він відзначив, що значний поштовх процесу детінізації має дати прийняття Верховною Радою Закону України "Про валюту і валютні операції" та майбутнє прийняття Закону України "Про податок на виведений капітал".

Данилишин також звернув увагу, що в Україні порівняно високий рівень податку на заробітні плати.

"Середня ставка податку з зарплати по 35 країнам – членам ОЕСР складає 25,5% (у тому числі 15,7% – податок з доходів фізичних осіб, 9,8% – внески соціальне страхування). Як на цьому тлі виглядає Україна: з 41,5% фактичного податку на працю (18% – ПДФО; 1,5% – військовий збір; крім того – + 22% ЄСВ)", – пише він.

За його словами, ми не є конкурентними внаслідок надмірного податкового навантаження на фонд оплати праці.

"Очевидно, що багатьом роботодавцям вигідніше здійснювати діяльність неофіційно – економія на податках і відрахуваннях виходить істотна", – додав голова ради НБУ.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: