fbpx
Сьогодні
16:28 30 Сер 2018

На Донбасі 1228 людей досі є зниклими безвісти, - волонтери

На Донбасі більше тисячі людей досі вважаються зниклими безвісти.

Про це повідомляє громадська організація "Мирний берег", передає "Інтерфакс-Україна".

"За час (конфлікту – ред.), за всі чотири роки, нам надійшло понад 5 тис. звернень про зниклих безвісти. На сьогодні в нашій базі 1288 людей, які числятся безвісти зниклими", – сказав голова організації Геннадій Щербак.

Він зазначив, що волонтери його організації з 2014 року документують всю можливу інформацію про порушення прав людини в зоні конфлікту.

"У нас уже є кілька справ, які ми виграли в суді. Знайшовши свідків, ми довели факт загибелі без знайдення тіла", – зазначив голова організації.

Щодо проблеми визнання мертвим безвісти зниклих, то на його думку, ухвалення закону про статус осіб, зниклих безвісти, не вплине на роботу органів, уповноважених на розшук зниклих безвісти, на ухвалення ними процесуальних рішень та проведення слідчих дій, від яких залежить ефективність пошуку.

Щербак також зазначив, що в чинному КПК слідчі та прокурори забезпечені достатнім процесуальним інструментом, за допомогою якого "можна максимально зібрати інформацію" про зниклих безвісти осіб.

"Як правило, рідні збирають інформацію про зниклих і передають слідчому. Проте така інформація не отримує належної процесуальної оцінки відповідних дій", – додав він.

На думку голови "Мирного берега", комісія, яка опікуватиметься питаннями зниклих безвісти і буде сформована згідно з ухваленим раніше профільним законом, має бути наділена правом у конкретних випадках надавати рекомендації органам, відповідальним за розшук людей, ініціювати проведення заходів, що забезпечують ефективність пошуку.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: