fbpx
Сьогодні
18:14 29 Сер 2018

Росія дуже вдало маніпулює своїм правом вето в Радбезі ООН, - МЗС

Фото: Reuters

Україна є серед ініціаторів пропозицій, які стосуються обмеження права вето, зокрема, коли йдеться про масштабні злочини проти людяності і геноцид, є також ідеї щодо реального обмеження прав члена Ради безпеки у конфліктній ситуації, де такий член, як у випадку з Росією, є агресором.

Про це розповів заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця в інтерв'ю для Кримiнформ.

"Власне йде мова і про застосування на практиці вже існуючих положень Статуту ООН зокрема його статті 27", – зазначив він.

"Але Рада безпеки – це орган, в якому щоденно розглядаються питання, які несуть загрозу глобальній безпеці. Наприклад, візьмемо сирійський конфлікт, де загинули сотні тисяч людей. Візьмімо близькосхідну проблему, іранське питання, питання підтримки миру в Африці. РФ дуже вдало маніпулює своїм правом вето. Подобається нам це, чи ні, ані ООН, ані окремі країни не можуть до сьогодні розв'язати той же сирійський конфлікт, не спілкуючись з Росією", – підкреслив Кислиця.

За його словами, незважаючи на постійне оновлення складу Ради безпеки, Росія жодного разу не мала можливості провести через Раду рішення щодо України, які не підтримуються нашими партнерами – постійними і непростійними членами РБ. Навіть з процедурних питань, на які не поширюється право вето, Росія все одно не могла набрати необхідної кількості голосів.

"Росія розраховує на непомітну ерозію в ООН щодо позиції по Криму. Десь подасть статистику, де Крим «належить» Росії, десь вдасться до інших кроків. Ми одразу даємо по руках органу або організації, яка приймає цю статистику або іншим чином не в повній мірі дотримується рішень Генасамблеї", – розповів він.

Також він зазначив, що є радикальна думка, що Росія взагалі не мала б бути членом Ради безпеки ООН, тому що Російська Федерація набула членства за сумнівних обставин, коли було прийняте рішення про припинення існування Радянського Союзу.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: