fbpx
Сьогодні
09:21 21 Сер 2018

В Малайзії зник радіоактивний об'єкт, з якого можна виготовити "брудну" ядерну бомбу

В Малайзії йдуть активні пошуки радіоактивного приладу, який зник цього місяця з вантажівки, що перевозила його.

Про це повідомляє ВВС.

За наявними повідомленнями, вага зниклого приладу складає 23 кг, а сам він міститься у великому металевому ящику.

Він містить радіоактивний ізотоп іридій-192, який може викликати радіаційне опромінення або використовуватися в якості зброї в поєднанні зі звичайним вибуховим пристроєм. Тому, є побоювання, що радіоактивний об'єкт може бути використаний для створення з так званої "брудної" ядерної бомби.

Зниклий об'єкт використовується в промисловій радіографії – він належить фірмі, яка проводить випробування, калібрування та інспекцію приладів в нафтогазових компаніях та інших підприємств важкої промисловості.

Поліція розповіла, що пристрій перевозили на задній частині вантажівки у столиці Куала-Лумпурі.

Після прибуття водії помітили, що пристрій відсутній.  Є припущення, що пристрій міг бути вкрадено або він випав з вантажівки під час руху.

Заступник міністра внутрішніх справ країни Азис Джаммен підтвердив, що інцидент стався, але наполягає: "все під контролем".

За даними Міжнародного агентства з атомної енергії, іридій-192 може завдати тяжких травм від радіації, якщо знаходитися в безпосередній близькості від нього протягом декількох хвилин. Якщо контакт з  іридій-192 був протягом декількох годин то, дуже великий шанс смерті постраждалого.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: