fbpx
Сьогодні
14:26 10 Чер 2018

40% дітей живуть у неповних сім’ях: у МОН пояснили, чому в підручниках заміняють "батьків" на "рідних"

Фото ktc.ua

2017 року антидискримінаційна експертиза шкільних підручників, які готуються до друку за державний кошт, виявила "кричущі випадки дискримінації". Однак деякі питання щодо експертизи потребують пояснення, тому Міністерство освіти і науки відповідає на найпоширеніші запитання громадян.

У мережі Інтернет з'явився зразок рекомендації антидискримінаційної експертизи, де фахівці радять замінити слово "батьки" на слово "рідні" у завданні: "Разом із батьками обговори, де можна гратися".

"Частина суспільства не зрозуміла доцільності цього зауваження, хоча воно напряму стосується захисту майже половини українських дітей.

На жаль, зараз в Україні 3 мільйони дітей проживають у неповних сім'ях, а це – майже 40%. Йдеться і про дітей, які живуть виключно з дідусями та бабусями, зі старшими братами та сестрами, з тітками та дядьками. Ця ситуація особливо загострена, бо частина дітей втратила своїх батьків внаслідок російської агресії на сході України", – йдеться у роз'ясненні МОН, поширеному урядовою прес-службою.

Таким чином, завдання в підручнику на кшталт "Разом із батьками складіть розпорядок дня вашої родини" або "Разом із батьками обговори, де можна гратися" "підкреслюють обмежені можливості майже половини українських дітей, змушують їх відчувати власну неповноцінність", вважають у МОН.

"Це неприпустимо. Саме тому й запропоновано замінити слово "батьки" на "рідні", – додали у відомстві.

З цієї ж причини Міністерством висловлюються застереження до макетів підручників, де зображення підбираються виключно з повною сім'єю.

Здебільшого висновок антидискримінаційної експертизи докладно пояснює причини, у зв'язку з якими до підручника висловлюються зауваження. Ось один з випадків:

"Наприклад, один з цьогорічних висновків до підручника для 1 класів пропонує зняти питання "Як й де познайомились твої батьки?". Поруч одразу дається пояснення, що можлива дискримінація за сімейним станом, адже питання буде некоректним, якщо:

  • мама одна виховує дитину, зачату в результаті зґвалтування;
  • мама або тато уже перебувають в іншому шлюбі і не бажають говорити про біологічного батька/матір дитини;
  • дитина, у якої померли батьки, виховується іншими родичами, які не знають, не пам'ятають або їм важко розповідати про знайомство батьків дитини тощо".

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: