fbpx
Сьогодні
11:44 09 Тра 2018

Місячний грунт змінює ДНК і смертельний для людини, - дослідження

Вчені з медичного університету Стоуні-Брук прийшли до висновку, що довгострокове перебування людей на Місяці небезпечне для життя через місцевий грунт.

Дослідження було опубліковане в журналі GeoHealth.

Вчені вирішили дослідити вплив місячного пилу на організм ще після скарг астронавтів на самопочуття після контакту з ним.

Так, вони кашляли і чхали через дрібні частинки раголіта, який прилипав до скафандрів з поверхні Місяця.

В рамках дослідження вчені змішали клітини мишей і людей зі штучно виведеним місячним грунтом.

Досить швидко всі клітини померли, а частина ДНК була пошкоджена.

Вчені з'ясували, що місячний пил володіє реакційною здатністю створювати вільні радикали. Ці молекули руйнують клітини в тілі людини і починається окислювальний процес, що викликає різні захворювання:

"Ми встановили, що тривала робота на місячній базі може спровокувати у астронавтів більш серйозні розлади, включаючи рак", – розповів професор Брюс Демпл.

В результаті дослідження виявилося, що місячний пил вбив би 90% клітин в легеневій тканині людини, причому настільки швидко, що спостерігачі не встигли б відреагували на це.

Ще гірше довелося мишам, чиї нейрони після контактів з місячним пилом отримали незворотні пошкодження ДНК.

Вчені порівняли вплив місячного пилу з силікозом – захворюванням, яке переважно розвивається у шахтарів, а також тих, хто дихає пилом від пилових бур або вивержень вулканів.

Коли частинки осідають в легенях, вони можуть завдати серйозної шкоди організму людини, аж до мутації клітин.

На відміну від земної пилу, частинки з Місяця не піддаються впливу погоди або атмосфери. На супутнику Землі грунт сухий і потенційно заряджений електростатичною напругою.

А через те, що протягом мільярдів років Місяць піддається бомбардуванням метеоритів і мікрометеоритів, він розщепився на дуже маленькі частинки.

Зазначається, що вчені використовували несправжній місячний грунт, а живі клітини перебували поза тілом, тому складно стверджувати, як будуть реагувати клітини на грунт, перебуваючи в живому тілі, а не окремо від організму.

Вчені планують продовжити дослідження, отримавши реальні зразки місячного ґрунту від NASA.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: