fbpx
Сьогодні
11:25 08 Тра 2018

На посаду аудитора НАБУ претендують 5 людей, серед них екс-прокурор зі США

На посаду аудитора НАБУ подалися загалом 5 кандидатів, серед яких є екс-прокурор зі США, кілька пенсіонерів, адвокат з Ізраїлю та правозахисник.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

" 5 кандидатів подалися на новий конкурс на аудитора НАБУ. Серед них 2 пенсіонери, правозахисник, адвокат з Ізраїлю та колишній прокурор США", – йдеться у повідомленні.

Першим кандидаток є Валерій Небога, пенсіонер.

У 2015 році брав участь в конкурсі на посаду Директора НАБУ, пізніше подавався на різні посади від детектива до керівника управління.

У 2017 році подавався на посаду аудитора НАБУ від парламенту, але його заявка, на думку комітету, не відповідала кваліфікаційним умовам конкурсу, тому кандидатуру Небоги не ставили навіть на голосування.

Другий кандидат у списку – Юрій Ліхненко, пенсіонер, голова організації "Антимафія", який також 2015 року подавався на посаду Директора НАБУ, а пізніше — на керівника Одеського управління Антикорупційного бюро.

Останній раз працював у правоохоронних органах, судячи з автобіографії кандидата, більше 20 років тому.

У 1991-1994 роках працював на посаді слідчого та заступника міжрайонного прокурора в Іллічівській природоохоронній прокуратурі. Рекомендацію дав сам собі від своєї ж організації "Антимафія".

"Має упереджене ставлення до роботи Антикорупційного бюро, про що висловлювався під час обрання до ради громадського контролю при НАБУ", – пише ЦПК.

Володимир Василенко, правозахисник, працював суддею в міжнародному суді ООН та представником України в Раді ООН із прав людини.

"Кілька місяців тому його кандидатуру на аудитора НАБУ пропонував Олег Ляшко, інформацію з декларації якого розслідують детективи Антикорупційного бюро. 2015 року був делегований указом Президента Порошенка до Конституційної комісії разом з Михайлом Буроменським, обраним в аудитори НАБУ по квоті Кабінету міністрів", – йдеться у повідомленні.

Варто відмітити, що рекомендацію Володимир Василенко отримав від ГО "Українське юридичне товариство", яке очолює Березюк Олег Валерійович з "Самопомочі".

Березюк також є співвласником іншої громадської організації "Всеукраїнський рух "Сила Права".

Очолює цю ГО колишній народний депутат від "БЮТ" Андрій Сенченко, який 2014 року тимчасово виконував обов'язки заступника голови Адміністрації Президента.

Вадим Меламед – адвокат, нотаріус, останні 25 років живе в Ізраїлі, де має власну юридичну компанію "Вадим Меламед адвокати і нотаріус".

У 2015 році брав учать в конкурсі на посаду Директора НАБУ.

"Тим не менше, Меламед не відповідає вимогам до аудитора НАБУ, визначеним Законом України "Про національне антикорупційне бюро", оскільки не має «значного досвіду роботи в органах досудового розслідування, прокуратури, судах за кордоном чи міжнародних організаціях", – пише ЦПК.

Цей кандидат останні 25 років працював в Ізраїлі виключно як адвокат, займаючись в основному трудовим правом та юридичною допомогою емігрантам з України.

Меламед також отримав єдину рекомендацію від громадської організації, директором якої є сам.

Томас Файєрстоун, – американець, колишній прокурор США, партнер компанії "Бейкер та Маккензі".

Має значний досвід в органах досудового розслідування та прокуратурі США: 6 років працював у відділі боротьби з організованою злочинністю прокуратури США в Нью-Йорку, де спеціалізувався на справах російських олігархів та чиновників, пов'язаних із корупцією та відмиванням коштів.

"Був головним прокурором у справі щодо екстрадиції російського ТОП-посадовця Павла Бородіна до Швейцарії за звинуваченнями у відмиванні та розкраданні коштів. Працював з Магнітським, наразі персона нон-грата в Росії", – йдеться у повідомленні.

Томаса Файєрстоуна рекомендовали на посаду аудитора НАБУ Посольство США, міжнародна антикорупційна організація Transparency International Україна та Інститут CEELI в Празі, який займається розвитком верховенства права.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: