fbpx
Сьогодні
20:15 07 Тра 2018

У США створили систему, що дасть змогу безпілотним автівкам орієнтуватись без 3D-мап

Фото MIT News

Фахівці Массачусетського технологічного інституту (MIT) і Toyota представили систему, яка дозволить безпілотним автомобілям пересуватися по віддалених та "непопулярних" дорогах без 3D-мап.

Про це повідомляє MIT News.

Система MapLite покликана навчити автопілот орієнтуватися без використання 3D-мап. Вона отримує уявлення про місцезнаходження за допомогою GPS і використовує цю інформацію для пошуку кінцевого пункту маршруту через "локальні" точки.

Автомобіль за допомогою вбудованих датчиків будує маршрути між цими точками, а лідар допомагає не виходити за межі дороги, яка, як правило, більш плоска в порівнянні з навколишньою місцевістю. За дії на перехрестях або інших специфічних ділянках дороги відповідають універсальні параметричні моделі.

Під час тестування автомобіль Toyota Prius, оснащений MapLite, лідаром і датчиками, успішно проїхав по декількох заміських дорогах Девенсу (штат Массачусетс). Машина "бачила" дорогу попереду себе на відстані 30,5 метрів.

На сьогодні більшість безпілотних автомобілів проходять тестування тільки в міських умовах і покладаються на високодеталізовані 3D-мапи, на яких відзначені всі об'єкти на шляху.

Однак мільйони миль доріг не зареєстровані в картографічних системах – по цих дорогах їздять не так багато людей, тому у великих компаній немає стимулів до створення для них 3D-карт, констатують в інституті.

MapLite допоможе відкрити більше доріг для безпілотних автомобілів, але попереду ще багато роботи, визнають вчені. Поки система пристосована тільки до руху по рівних дорогах – їй ще належить навчитися працювати з гірськими дорогами, висота яких постійно змінюється під час їзди.

Читайте нас у Facebook та Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: