fbpx
Сьогодні
11:28 07 Тра 2018

Флот України перейшов на класифікацію НАТО

Військово-Морські Сили Збройних Сил України перейшли на класифікацію кораблів за номером вимпелe, яка поширена серед країн НАТО.

Про це повідомляє військовий портал Ukrainian Military Pages.

Так, вже 29 квітня, під час урочистостей з нагоди 100-річчя підняття Українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту та Севастопольській фортеці можна було побачити оновлені відповідним бортові номера кораблів та катерів ВМС.

Фахівці пояснюють, що відповідно до такої класифікації кожен корабель отримує унікальний номер вимпела (прапора, який підіймають на військових кораблях для визначення державної приналежності).

Система була запроваджена у ВМС Великої Британії ще перед Першою світовою війною для розрізнення кораблів, спрощення зв'язку та кодування. З часом вона була стандартизована для НАТО.

При цьому в США використовують іншу систему.

Сучасний номер складається з буквеної (префікс) та цифрової частини. Префікс вказує на клас корабля, наприклад F (Frigates) – фрегати (корвети), L (Landing vessels) – десантні, М (Minesweepers) – мінно-тральні та ін.

Крім того, кожній країні, що приєдналася чи приєднається до системи, виділяють свої інтервали номерів, що гарантує їх унікальність.

Зокрема, серед кораблів ВМСУ в Одесі нови номери отримали морське водолазне судно "Почаїв" – А701 (раніше U701), навчальні катери "Чигирин", "Сміла", "Нова Каховка" – А540, А541 та А542.

Префіксом "А" (Auxiliary Vessels) позначаються допоміжні судна.

"Цікаво, що номери типу А54Х виділені Данії, а серії А7ХХ Франції, але якщо згідно довідника ACP 113 (AI) номер А701 вільний, то номери А540, А541, А542 носять судна ВМС Данії: Dannebrog, Birkholm та Fyrholm, які перебувають на активній службі", – зазначають фахівці порталу.

Серед інших кораблів ВМС – артилерійський катер "Скадовськ", малі бронекатери пр.58155 "Бердянськ", "Вишгород", "Лубни", "Кременчук" та "Нікополь" вже були з бортовими номерами типу P170, P175…Р179 – (Patrol).

Вони також зберегли цифрові позначення від старих номерів ВМСУ типу U170, змінивши лише префікс.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: