fbpx
Сьогодні
14:01 04 Тра 2018

З банку "Реал" вивели 4,8 млрд через компанії Курченка, - Фонд гарантування вкладів

З банку "Реал", який в 2014 році визнали неплатоспроможним, вивели 4,8 млрд грн через компанії олігарха-втікача Сергія Курченка.

Про це повідомляє Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

"Неплатоспроможність ПАТ "Реал банк" стала наслідком умисного доведення банку до банкрутства посадовими особами фінустанови", – йдеться у повідомленні.

Підставами для такого твердження, зокрема, є результати перевірки, здійсненої уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Найпоказовіший із виявлених фактів – надання із порушенням принципів кредитування, під заставу товарів в обороті (дизельного палива, бензину, скрапленого газу тощо) позик на мільярди гривень позичальникам, що входили до групи компаній "СЄПЕК".

У результаті, балансова вартість активів, включених до ліквідаційної маси банку, склала 5,1 млрд грн, у той час як оціночна вартість становить лише 94,1 млн грн.

"На "папері" вартість цієї групи активів сягнула 5 млрд грн. При цьому їх незалежна оцінка виявилась у понад 620 разів меншою – 8,1 млн грн", – йдеться у повідомленні.

Основна причина – укладення завідомо збиткових для банку кредитних договорів.

Так, майже 4,7 млрд грн – це кредити компаній, що входили до групи "СЄПЕК" (власник Сергій Курченко).

Окрім того, що усі компанії-позичальники входили до складу однієї групи, надані їм кредити мали і інші спільні характерні ознаки – значні суми позик і неліквідні застави.

У забезпечення виконання за мільярдними кредитами було передано продукти нафтопереробки (дизельне паливо, бензин, скраплений газ тощо), які перебували у торговому обороті, що фактично від початку унеможливлювало перевірку їх наявності у силу відсутності індивідуальних ознак.

Позичальники припинили виконувати свої зобов'язання перед банком понад чотири роки тому, на зв'язок з банком не виходять, на письмові запити не відповідають.

На сьогодні заборгованість за кредитними договорами складає 5 млрд грн.

Повернути хоча б частину цих коштів за рахунок звернення стягнення на предмет застави також неможливо.

Загалом, за час здійснення процедури виведення з ринку неплатоспроможного банку ПАТ "Реал банк" Фондом гарантування направлено 81 заяву до правоохоронних органів про вчинення кримінальних правопорушень на загальну суму збитків понад 7,2 млрд грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: