fbpx
Сьогодні
12:39 30 Кві 2018

У Китаї будують "фабрику дощу" розміром у три Іспанії

У Китаї вирішили радикально підійти до проблему пустельних регіонів країни та побудувати систему зі штучного зволоження цих країв.

Про це повідомляє NewsWorld

Система включатиме в себе: пальники з твердого палива, дрони, літаки, артилерію і мережу метеорологічних зондів, які будуть вивчати широкий простір Індійського океану.

Мета полягає в тому, щоб створити розподілену систему, яка може боротися зі зміною клімату і збільшувати кількість опадів в районі десяти мільярдів кубічних метрів, що приблизно дорівнює 7% річного споживання води в Китаї.

Сам проект передбачає розгортання тисяч камер, що спалюють тверді види палива на тибетському плато. Камера згоряння буде виробляти йодид срібла.

Йодид діє як конденсат для води молекул в повітрі. Чим більше молекул води збирається навколо молекул йодиду, тим важче вони стають і падають на землю, як сніг або дощ.

Цей процес відомий як посівні хмари.

Щороку мокрі мусонні вітри з Індійського океану проходять по Гімалайським горах на північ.

Дані про діяльність мусону, зібрані з 30 метеорологічних супутників в реальному часі, будуть гарантувати, що спалювання палива збігається з оптимальними умовами для зв'язування мусонних туманів з йодидом, що тим самим збільшить дощ і снігопад.

Видання, посилаючись на неназваного вченого, що працює над проектом, сказав, що 500 камер згоряння вже побудовані, і початкові результати були дуже перспективними.

Зазначається, що одна камера згоряння коштує близько $8000, у разі якщо Китай побудує 10 тис. таких камер, заплановані на першому етапі, це обійдеться країні у $80 млн.

Площа на яку розповсюдиться підвищення вологи дорівнює 1,6 млн квадратних кілометрів це приблизно як три Іспанії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: