fbpx
Сьогодні
13:50 28 Кві 2018

Країни ЄС повинні брати на себе більше відповідальності, - Меркель

Фото Reuters

Часи, коли Німеччина і Європа могли повністю покладатися на всесильного партнера, США, пройшли і ЄС, та ФРН повинні брати на себе більше відповідальності.

Цю думку, вперше висловлену після приходу до влади президента США Дональда Трампа, канцлер ФРН Ангела Меркель повторила у п'ятницю, 27 квітня, в ході спільної з ним на прес-конференції у Вашингтоні, передає "Укрінформ".

"Час післявоєнного порядку, що тривав понад 70 років після війни, минув", – констатувала канцлер.

За її словами, європейці не можуть собі дозволити покладатися на те, що коли конфлікти відбуваються біля їхнього порога, хтось інший з'явиться і врятує.

"Ми повинні вносити свій внесок і цей внесок повинен рости в найближчі роки", – сказала Меркель.

Це, пояснила вона, відноситься і до військової участі, до завдань надання допомоги на розвиток інших країн, і до боротьби з причинами міграції. Але також це стосується і до того, щоб бути більш політично активними. Канцлер з гордістю відзначила, що вперше Німеччина задіяна в малій групі з сирійського врегулювання, і хоче внести свій внесок.

"Це наш борг", – сказала вона.

"Ми повинні вчитися грати свою роль", – заявила глава німецького уряду. ФРН – велика і економічно потужна країна, але у військовій та політичній сфері їй ще багато що слід зробити, визнала вона. Німеччина виростає з тієї ролі, коли вона не проявляла надто великої активності багато років після Другої світової війни, усвідомлюючи, що в часи націонал-соціалізму зробила "немислимо багато несправедливості".

Тепер німці, за словами їхнього лідера, повинні навчитися брати на себе більше відповідальності.

При цьому вона підкреслила дуже велику важливість трансатлантичних відносин і того, щоб ЄС і США залишалися надійними партнерами і союзниками, в тому числі в НАТО. Якщо і є з окремих питань політичні розбіжності, то їх треба обговорювати, закликала Меркель.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: