fbpx
Сьогодні
Відео 17:25 27 Кві 2018

Учені створили найбільшу карту зірок Чумацького Шляху

Європейське космічне агентство (ЕКА) провело "перепис" Чумацького Шляху, оприлюднивши другий великий випуск даних місії Gaia.

Про це повідомляє УНН.

Дане дослідження дає нам найдетальнішу об'ємну карту нашої галактики, з даними про місце розташування, відстань і рух близько 1,7 мільярда зірок, а також орбіти і позиції тисяч астероїдів.

Космічний телескоп Gaia почав сканувати небо в 2014 році, а у вересні 2016 року було опубліковано перший набір даних про 1,1 млрд зірок. Другий випуск значно розширив обсяг інформації: використовуючи півмільйона яскравих далеких квазарів як небесну "систему відліку", Gaia визначив координати близько 1,7 млрд зірок і каталогізував рух 1,3 млрд з них.

Інша інформація, зібрана телескопом, включає дані про яскравість всіх 1,7 млрд виявлених зірок і колірні вимірювання багатьох з них. Поверхневі температури були виміряні приблизно для 100 млн зірок. Також Gaia визначив позиції більш 14 000 астероїдів в нашій сонячній системі.

Дані були досить точними, щоб спостерігати руху 75 зоряних скупчень, пов'язаних гравітацією. Також місія допомогла ідентифікувати орбіти 12 карликових галактик, включаючи Мале і Велика Магелланова Хмара, які обертаються навколо Чумацького Шляху.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: