fbpx
Сьогодні
17:40 26 Кві 2018

Столтенберг про погрози РФ щодо вступу Македонії в НАТО: Будь-яка країна повинна сама вибирати свій шлях

Фото: Reuters

Лише Македонія і держави-члени НАТО можуть вирішувати питання вступу Скоп'є до Альянсу.

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг напередодні зустрічі глав МЗС країн НАТО у Брюсселі, повідомляє "ЄП".

"Слід підкреслити право будь-якої країни обирати власний шлях, в тому числі у сфері безпеки. Це найважливіший принцип для НАТО, який просувала і Росія, як це видно з низки документів", – заявив він.

"Скоп'є саме має вирішувати, чи приєднуватися до НАТО, і держави-члени Альянсу, ніхто не може накласти вето на це рішення", – наголосив Столтенберг.

Таким чином генсек відповів на заяву посла РФ у Македонії про те, що країна перетвориться на "легітимну ціль", якщо вступить до НАТО.

За його словами, небажання Росії щодо набуття членства в НАТО іншими країнами ґрунтується на ідеї сфер впливу, за якою велика держава контролює менші. Він наголосив, що ця ідея суперечить усьому, що важливе для НАТО.

Разом з тим генсек підкреслив важливість вирішення суперечки щодо назви Македонії з Грецією задля вступу країни до НАТО.

Раніше прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв заявив, що його країна хоче стати повноправним членом НАТО заради встановлення миру і захисту прав людини. Так він прокоментував загрози посла Росії в Македонії Олега Щербакова про можливе членство Македонії в НАТО, зокрема, про військові дії проти Скоп'є в разі нападу на Росію з боку Альянсу.

У свою чергу Столтенберг заявив, що Македонія отримає запрошення вступити до Північноатлантичного альянсу одразу після вирішення спору з Грецією про назву країни.

На даний момент Афіни блокують євроатлантичні стремління македонців, так як, на думку греків, Македонія привласнила собі ім'я одного з північних регіонів Греції.

Вирішення цієї суперечки дасть поштовх перспективам Македонії вступу в Європейський Союз і НАТО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: