fbpx
Сьогодні
14:17 26 Кві 2018

Понад 50 конгресменів США заявили про антисемітизм в Україні та прославлення нацистів

Фото Reuters

У США 56 конгресменів звернулися у листі до Держдепартаменту, в якому висловили своє занепокоєння фактами заперечення Голокосту в Україні та прославлення нацистів на державному рівні.

Про це йдеться у листі опублікованому на офіційному сайті члена конгресу США Ро Ганни.

Конгресмени закликають виконуючого обов'язки глави Держдепу Джона Саллівана доєднатися до них та правозахисних організацій у боротьбі проти антисемітизму, ксенофобії і всіх форм нетерпимості, закликавши уряди Польщі та України беззастережно відмовитися від спотворень Голокосту і вшанування нацистських колаборантів.

Конгресмени, зокрема, згадують про ухвалений у Варшаві закон (так званий закон про Інститут національної пам'яті – ред.), який передбачає кримінальну відповідальність за заяви про причетність Польщі до Холокосту.

У свою чергу, щодо України вказується на українське законодавство щодо національної пам'яті, ухвалене у 2015 році, яке прославляє нацистських колаборантів та передбачає кримінальну відповідальність за заперечення їх героїзму.

При тому, на відміну від польського закону, цей крок не викликав значної реакції з боку США.

Зокрема, стверджується, що в Україні прославляють нацистських колабораціоністів Степана Бандеру, Рамана Шухевича та Організацію українських націоналістів, а також Українську повстанську армію.

"Ці воєнізовані формування та окремі особи в деяких випадках співпрацювали з нацистами і несли відповідальність за вбивство тисяч євреїв, 70 -100 тисяч поляків та інших етнічних меншин в період між 1941 і 1945 роками", – стверджують американські законодавці.

У листі згадують також низку злочинів, скоєну в Україні на фоні антисемітизму, смолоскипні ходи націоналістів, де лунають антисемітські заклики, та діяльність, як виразилися конгресмени, неонацистського батальйону "Азов", який було інкорпоровано до структури підрозділів МВС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: