fbpx
Сьогодні
18:16 25 Кві 2018

Еко-винахід: українці створили зубну щітку із переробленого паперу

Українці з Effa створили екологічну одноразову зубну щітку із переробленого паперу, в яку вже вбудована зубна паста. Розробники перемогли в українському фіналі міжнародного конкурсу кліматичних інновацій Climate Launchpad і заручилися підтримкою інвесторів.

Про це пише bit.ua.

Автор ідеї – промисловий дизайнер Ілля Кичук. Кофаундер Effa Дарина Василенко відповідає за PR і розвиток проекту на зовнішніх ринках, а Костянтин Щербина – CTO. Еко-щітка виготовлена із переробленого паперу і вкрита тонким шаром ламінації на основі органічного пластика, що захищає її від передчасного розмокання. Навіть якщо щітку не утилізувати, а викинути, вона стане корисним добривом для ґрунту. Щетина зроблена з нейлону, адже за рекомендаціями Асоціації стоматологів, інші матеріали в щітках не можна використовувати. Однак щетинки будуть відділятися і утилізуватися. А використовуваний у екологічній щітці нейлон розкладається швидше за інші види пластику. Упаковка Effа теж екологічна – вона зроблена з тонкого шару переробленого паперу і розчиняється в воді. Вартість зубної щітки становитиме менше 7 євроцентів.

Розробники не планують продавати свою щітку в Україні, а виходитимуть на європейський ринок. Пояснюють це тим, що в нашій країні немає такої зацікавленості еко-проектом, мало хто розуміє важливість турботи про навколишнє середовище та екологію. В Європі це вже стало трендом і більшість стартапів займаються саме екологічної темою. Крім того, в Україні відсутні потужності, які могли б забезпечити необхідні обсяги виробництва.

«Є одна компанія, з якою ми плануємо співпрацювати. Вона поставляє одноразові зубні щітки в готелі, авіакомпанії, в'язниці, притулки для бездомних по всій Європі і не тільки. Назвати її поки не можемо. Представники компанії зацікавилися нашою щіткою. Ми скоро представимо продукт раді директорів і обговоримо умови для того, щоб щітка побачила світ. Зараз нам потрібно створити якісний прототип, який буде відповідати всім вимогам».

Українці відкрили для себе досить несподіваний ринок – тюрми. Туди не поставляють зубних щіток, якими можна завдати поранень, отож продукт від Effa з паперу підходить ідеально. Ще один сегмент – літаки і готелі.

«Пластикова зубна щітка важить в середньому близько 9-10 г, наша – близько 4 г. Завдяки Effa набагато більше авіаліній зможуть надавати зубні щітки пасажирам».

Українці сподіваються, що Effа стане першим дзвіночком, який допоможе людям замислитися над тим, наскільки важливо дбати про навколишнє середовище. У планах на майбутнє – замістити пластикові продукти в медицині. Наприклад, пластикові холдери для скальпелів.

«Ми націлені на роботу з клієнтами, отримання великих інвестицій, відкриття виробництва. Коли наш бренд будуть впізнавати, ми хочемо співпрацювати з великими ритейлерами, наприклад, з IKEA. Хочемо, щоб у кожній родині була упаковка наших щіток, як зараз в кожному будинку є ватні палички або диски».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: