fbpx
Сьогодні
16:32 24 Кві 2018

У Вінниці вчені здійснили десяте ребальзамування тіла Пирогова

Впродовж березня-квітня українські вчені здійснили десяте ребальзамування тіла Микола Пирогова, що зберігається у Вінниці. Процедуру провели у спеціально облаштованій лабораторії.

Саме вінницькі науковці змогли продовжити унікальний експеримент і зберегти постать відомого земляка для нащадків. Російських вчених не залучали.14 березня тіло помістили до спеціального розчину, 19 квітня – повернули в усипальницю.

Про це 24 квітня під час прес-конференції розповів генеральний директор Національного музею Петро Маркович Гунько, передає vinnitsa.info.

«Раніше тіло возили до Москви. Останню, десяту, ребальзамацію провели у Вінниці. При музеї ми створили лабораторію і там провели ребальзамацію. Нам вдалось зламати той стереотип, що тільки Москва робить ребальзамацію. Нас попереджували, що нам це може не вдатись. Звичайно, такі вислови і думки з боку деякої вченої еліти викликають сумніви, але як кажуть: «очі бояться, а руки роблять». Ми вивчили всі методи ребальзамації. За основу взяли методику Давида Виводцева. Нам вдалось провести ребальзамацію на високому рівні. Тіло після нашої ребальзамації виглядає краще, ніж після попередніх. Нам вдалось відділити шкіру на обличчі, відділити руки, відділити все тіло. Стан збереження тіла Пирогова на сьогодні значно кращий, ніж тіла Леніна, Хо Ші Міна, Кім Ір Сена…», – говорить Петро Маркович.

20 квітня усипальницю відкрили для туристів.

«Ребальзамація тривала рівно місяць. 14 березня ми почали проводити ребальзамацію. Рівно місяць – по 19 квітня тіло знаходилось в бальзамуючому розчині. 20 квітня, в минулу п'яницю, погрузили тіло на місце його вічного спочинку – в церкві-некрополі», – розповів П. Гунько.

Ребальзамацією займалась робоча група, до якої входили професор Юрій Йосипович Гумінський, доцент Гриценко Сергій Іванович та молоді вчені Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова.

Довідка.

Бальзамування тіла Миколи Пирогова здійснив після його смерті (1881) анатом, медик Давив Виводцев. Перше ребальзамування провели через 64 роки. Друге відбулося у 1956, третє – в 1973. Два наступних проходили у Москві. Процедури з шостої по десяту відбувалися у Вінниці. Велика заслуга тут фахівців медичного університету імені М. Пирогова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: