fbpx
Сьогодні
10:35 24 Кві 2018

Стратегія виживання більшості гальмує рух України до Європи, - експерт

Майдан 2014 року вивів на авансцену в Україні масу активних людей, які мислять по-європейськи. Але пасивна більшість сповідує цінності стратегії виживання і діють відповідно до неї.

Про це розповів вчений-економіст, член-кореспондент Академії технологічних наук України, Заслужений економіст України Олександр Пасхавер на Східноукраїнському форумі громадських ініціатив «III Форум десятиліття: громадянське суспільство в країні, що трансформується», який 24-26 квітня проходить у Харкові.

Пасхавер зазначив, що стратегія виживання нам була нав'язана під час перебування в інших імперіях. Ця стратегія тоді рятувала нас.

«Коли у 1991 році розвалився СРСР, це був період розвалу державних інституцій. Ми пережили цей період важко. Паралельно, майже миттєво виникла тіньова економіка. Ми її всі побудували. Вона є наслідком стратегії виживання. Вона нас врятувала від гострих соціальних конфліктів», – зазначив експерт.

Але стратегія виживання – прямопротилежна європейській цивілізації. Сьогодні, на думку Пасхавера, європейський вибір України – це не вибір, це неминучість.

«Часто кажуть, що «Кучма створив олігархат». Він змирився з цим, не боровся, використовував. Але один він не міг створити. Створила його наша стратегія виживання. Тому стара система буде вмирати повільно, у великій боротьбі з цінностями», – поділився економіст.

Пасхавер підкреслив, що цінності змінюються дуже повільно. Повинно пройти одне або два покоління.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: