fbpx
Сьогодні
17:07 24 Кві 2018

Порушення Росією міжнародного права: Україна звернулась до суду ООН

Україна звернулась до Міжнародного суду ООН з проханням надати тлумачення свого ж наказу щодо застосування тимчасових заходів, виданого 19 квітня 2017 року.

Про це повідомляє прес-центр Міністерства закордонних справ України.

В 2017 році Україна в Міжнародному Суді ООН ініціювала справу проти РФ з метою її притягнення до відповідальності за фінансування та підтримки актів тероризму в Україні, а також участі в здійсненні актів расової дискримінації в рамках здійснення агресії проти України. 19 квітня 2017 р. МС ООН прийняв рішення застосувати тимчасові запобіжні заходи проти Російської Федерації на вимогу України.

Своїм наказом МС ООН серед іншого зобов'язав Росію "утриматись від вжиття чи підтримання обмежень відносно можливості кримських татар зберегти власні представницькі інституції, включаючи Меджліс".

"Минув рік, та, не зважаючи на чіткий припис Наказу, Російська Федерація продовжує здійснювати заборону та перешкоджати діяльності Меджлісу", – заявили в МЗС.

Україна також надіслала запит до МС ООН з проханням вжити відповідних тимчасових заходів, враховуючи невідкладний характер ситуації.

"Вже зрозуміло, що Росія не збирається скасовувати дію дискримінаційної заборони діяльності Меджлісу, як прямо передбачено наказом МС ООН. Україна принципово не погоджується з такою позицією; текст наказу є абсолютно чітким, зрозумілим та вимагає негайного скасування заборони. У зв'язку з цим, Україна звертається до Міжнародного Суду ООН виконати свої судові повноваження та підтвердити, що Росія зобов'язана скасувати заборону діяльності Меджлісу відповідно до наказу ", – йдеться у повідомленні.

Окрім цього, наказ МС ООН зобов'язує Росію "забезпечити доступ до отримання освіти українською мовою", та закликає сторони не вживати заходів, які б могли загострити спір перед судом, який включає в себе як і здійснення дискримінаційних дій на території АР Крим, так і підтримання актів тероризму на сході України.

"Україна вкотре висловлює глибоке занепокоєння підходам Росії до тлумачення положень рішення суду щодо застосування тимчасових заходів. Сьогодні, цим кроком Україна знову заявляє, що дії Російської Федерації не відповідають нормам міжнародного права. Звертаємось до міжнародного суспільства із закликом наполягати на тому, щоб Російська Федерація дотримувалась норм міжнародного права, включаючи виконання обов'язкових наказів Міжнародного суду ООН", – заявили в МЗС.

Відповідне звернення від 19 квітня 2018 року було надіслано до суду 24 квітня, зазначили у відомстві.

"Рік виконання Росією наказу зводився до фрази "ми вживаємо необхідних заходів". Це ще один прояв тотального ігнорування Росією норм міжнародного права та брехні. Така поведінка постійного члена Ради Безпеки ООН є обурливою та є проявом неповаги до Міжнародного Суду ООН. Незважаючи на безпрецедентність нашого звернення, Міжнародний Суд ООН має всі необхідні повноваження для тлумачення свого наказу задля забезпечення його фактичного виконання Росією", – заявила в своєму Facebook заступник міністра зовнішніх справ Олена Зекраль.

Сьогодні Україна звернулась до Міжнародного суду ООН з проханням надати тлумачення свого ж Наказу щодо застосування…

Posted by Lana Zerkal on Tuesday, April 24, 2018

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: