fbpx
Сьогодні
10:01 22 Кві 2018

Єдина помісна церква: з'явилася реакція УПЦ МП

В Українській православній церкві Московського патріархату розкритикували звернення президента щодо "надання Томосу про автокефалію Православній Церкві в Україні".

Про це повідомляється у заяві відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ.

В заяві зазначається, що стаття 35 Конституції України передбачає відокремлення церкви від держави, "у зв'язку з цим згадані ініціативи є перевищенням влади, а також втручанням у церковні справи".

"Подібні дії Української держави у церковній сфері могли б бути виправданими лише у випадку, якби Церква в Україні мала законодавчо закріплений державний статус, як це було в історії багатьох держав і досі зберігається в окремих державах світу. Однак, оскільки сьогодні Церква в Україні не має державного статусу та відокремлена від держави, то й державна влада не має підстав втручатися у церковні справи", – йдеться у повідомленні.

Також в УПЦ МП висловили стурбованість, що надання автокефалії Православній Церкві в Україні розглядається як питання не лише релігії, але й геополітики.

"Не слід змішувати церковні й політичні, а тим більше геополітичні питання. У зв'язку з цим вважаємо неприйнятним, щоб автокефалія розглядалася під геополітичним кутом зору. Для Церкви питання автокефалії є не політичним, а еклезіологічним, тобто таким, що стосується життя й природи Церкви, як Тіла Христового", – говориться в заяві.

В УПЦ МП заявили, що церква "завжди виступала і виступає за відновлення церковної єдності", однак запропонували спочатку подолати церковний розкол, а вже потім вирішувати питання про статус єдиної православної церкви в Україні.

Також в заяві наголошується, що Константинопольський Патріархат не вважає УПЦ КП і УАПЦ повноцінними церквами, "про що свідчить не визнання дійсності священства цих двох структур".

"Все це дає нам впевненість в тому, що Константинопольський патріархат буде й надалі дотримуватися й ревно відстоювати канонічний порядок Церкви та загальноцерковну єдність (під проводом Московського патріархату – прим. ред.)", – говориться у повідомленні.

  • Раніше повідомлялося, що Верховна Рада прийняла звернення до Вселенського патріарха Варфоломія з закликом про надання автокефалії (незалежності) Православній церкві в Україні.
  • У парламенті пояснили, що у зв'язку з вторгненням РФ в Україну і окупацією частини її територій українці більше не сприймають ідею церковного єднання з РПЦ, чий патріарх Кирило грає одну з ключових ролей у цій гібридній війні.
  • 17 квітня президент Петро Порошенко написав офіційне звернення до Вселенського патріарха щодо створення в Україні єдиної і незалежної Православної церкви.
  • В Українській православній церкві Київського патріархату підтримали звернення президента Петра Порошенка до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія про створення єдиної Церкви в Україні.
  • У свою чергу, УПЦ МП негативно відреагувала на ініціативу створення незалежної Православної церкви в Україні.

Зазначимо, що з початку 90-х в Україні існує відразу кілька юрисдикцій, які називають себе православними помісними і автокефальними церквами.

Канонічний статус мають Українська православна церква Московського патріархату і Бессарабська митрополія Румунської православної церкви. Українська православна церква Київського патріархату – канонічно невизнана.

Крім того, в Україні також існує невизнана Українська автокефальна православна церква (УАПЦ).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: