fbpx
Сьогодні
12:53 22 Кві 2018

Еко-рішення: у Лубнах на даху поліклініки встановили 40 сонячних колекторів для підігріву води

Фото vechirka.pl.ua

У Лубнах (Полтавська область) на даху центральної міської лікарні встановили 40 сонячних колекторів для підігріву води. 

Відновлюване джерело енергії використовуватимуть для гарячого водопостачання 7-поверхової будівлі у рамках спільного проекту мерії та Регіонального екологічного центру, передає "Вечірня Полтава".

Установка, яка включатиме 40 сонячних колекторів польської марки "Hiwalex"  і вироблятиме 60 кВт-год, стане третьою за розмірами і потужністю в Україні, зазначає Владислав Подрін, провідний інженер ПАТ "Дніпрополімермаш", яке реалізує "сонячний" проект.

"Система працюватиме повністю в автоматичному режимі і управлятиметься цифровим контролером, в який ми внесемо всі необхідні параметри: оптимальна температура, бакові-нагрівачі та мережі лікарні, – розповідає він. – Загалом усю систему зможе обслуговувати лише одна людина, але також доступні сервісні послуги".  

Лікарі кажуть, що будівля не бачила теплої води близько двадцяти п'яти років!

Як розповів міський голова Лубен Олександр Грицаєнко, проект дозволить суттєво економити на підігріві води для басейну в неопалювальний період. "Пацієнти лікарні повинні користуватися басейном не лише взимку", – наголошує мер.

У басейні планова температура має бути 28-30 градусів, а в умивальник повинна подаватися вода температурою 55 градусів, зауважує інженер. "Контролювати воду можна з допомогою термоклапанів, – розповідає Владислав Подрін. – На випадок нестачі сонячної енергії маємо резервні джерела: у баку встановлено тен на 12 кіловат, який спрацьовує автоматично і вмикається лише за необхідності, також передбачений резервний нагрів бака з допомогою системи опалення взимку, коли мало сонця".

Підігрівати воду у бассейні необхідно буде влітку – під час тривалої хмарності та восени, коли опалення ще не ввімкнули, а сонця вже дуже мало, продовжує інженер. "Протягом світлового дня сонячні колектори здатні генерувати стільки тепла, що його буде достатньо, щоб весною, влітку та восени забезпечити нагрівання води у лікарні, – запевняє він. – Система у будь-якому випадку значно скоротить споживання основних джерел підігріву – електроенергії чи дров".

За словами Владислава Подріна, зміни стосуються усієї системи водозабезпечення – загалом оновлення торкнулося 44-х точок. "Провели реконструкцію всіх стояків гарячої води у приміщенні, замінили умивальники, сифони, змішувачі води, – розповідає він. – Замінили весь трубопровід: металевий демонтували, а замість нього встановили новий поліпропіленовий, який має служити не менше 50 років".

Працівники вже герметизують точки встановлення на даху, наголошує провідний інженер. "Роботи залишилося небагато, і ми її дуже скоро закінчимо", – запевняє Владислав Подрін.

Проект фінансується 50 на 50 міським бюджетом та урядом Норвегії, продовжує Олександр Грицаєнко. "Ми провели тендер, який виграло ПАТ "Дніпрополімермаш", яке запропонувала зробити все за 1 млн. 390 тис. грн, тоді як проектна вартість становила 1 млн 800 тисяч грн, – каже він. – Місто зекономило 400 тис. грн. на проведенні тендерної закупівлі".

У майбутньому у Лубнах мають намір встановити сонячні колектори для підігріву води на даху дитячої лікарні, резюмував мер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: