fbpx
Сьогодні
15:40 18 Кві 2018

У метеориті, що впав у Судані, знайшли діаманти із загиблої планети

У жовтні 2008 року в пустелі Судану вчені підібрали близько чотирьох кілограмів уламків метеорита 2008-TC3, в складі якого нещодавно знайшли діаманти з далекої планети, що давно загинула.

Про це повідомляє Naked science.

Аналіз показав, що загибле тіло належало до вуглецевих астероїдів рідкісного типу урейлітов і складалося з графіту з включеннями алмазних кристалів.

Походження урейлітів залишається предметом дискусій, однак нова робота Філіпа Жилле і його колег з Федеральної політехнічної школи Лозанни, надала цим гіпотезам абсолютно несподіваний поворот.

Справа в тому, що, за сучасними уявленнями, існують три механізми утворення кристалів діаманту.

Вони можуть формуватися безпосередньо при потужному зіткненні астероїда з планетою, в космосі – хімічним осадженням парів вуглецю в протопланетному туманності і нарешті, в надрах самих планет – під дією високих тисків і температур.

У статті, опублікованій в журналі Nature Communications, Філіп Жилле з співавторами розповідає про аналіз діамантових уламків в метеориті.

Вони виявилися порівняно великими – до 100 мікрометрів, що виключає варіанти з "ударним" походженням, та осадженням у космосі.

Залишається єдина версія, до якої і прийшли вчені, що діаманти сформувалися в надрах планети, яка загинула ще в перші мільйони років існування Сонячної системи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: