fbpx
Сегодня
Колонка 09:50 14 Июн 2024

В Жовкве хотят не только повышать энергоэффективность в пределах своей громады, но и стать примером для соседних

Продовжуємо серію публікацій про учасників проєкту DiXi Group із зеленого відновлення українських громад. Сьогодні завітаємо на Львівщину до міста Жовква. 

Енергетична незалежність, децентралізація, покращення екології, економія на енергоресурсах – у Жовкві давно зрозуміли – переваги  відновлення за зеленими принципами значні та різносторонні. Особливо в довгостроковій перспективі. Зелене відновлення – це можливість суттєво покращити рівень комфорту проживання для людей та ведення бізнесу в громаді. Розвиток відновлюваної енергетики, зокрема це стосується і критичної інфраструктури, дає змогу, з-поміж інших переваг, "тримати" тарифи на різні комунальні послуги на одному рівні та не бути залежним від монопольних компаній", –  наголошують у Жовківській міській раді.

У Жовкві хочуть не лише підвищувати енергоефективність в межах своєї громади, а й стати прикладом для сусідніх

Громада вже понад 10 років активно впроваджує енергоефективні заходи та справді має чим пишатись. У рамках Програми ЄС "Демонстраційні проєкти Угоди мерів" (Com-DeP) – Східне партнерство у місті:

  • встановили 11 індивідуальних теплових пункти (ІТП) в медичних, освітніх та культурних комунальних закладах;
  • реконструювали 2 комунальні котельні, замінивши опалення газом на відходи від деревини. Здійснили реконструкцію тепломереж;
  • провели капітальну реконструкцію дитячого садка «Калинонька». Тепер у малечі є тепла підлога, утеплені стіни та дах, нові енергоефективні вікна, система вентиляції з рекуперацією тепла в приміщеннях та система гарячого водопостачання від сонячних колекторів і багато інших енергоефективних "фішок".
  • Завдяки спільному проєкту Жовківської міської ради та Фонду Східна Європа за фінансової підтримки шведської агенції SIDA реконструювали дитячий садок «Барвінок». Тут утеплити фасад, замінили вікна, двері, систему системи опалення. Встановили тепловий насос, систему рекуперації та сонячний колектор.

Сьогодні у Жовкві прагнуть розвивати енергоефективність, вдосконалювати власні здобутки, об'єднувати місцеве населення та бізнес навколо ідеї зеленого відновлення. Громада має хороший потенціал використання дахових сонячних електростанцій на будівлях, які є власністю міської ради. У Жовкві навіть провели  дослідження, згідно з яким швидкість вітру на висоті 100 м складає від 7 до 10 м/с – це чудовий природний ресурс для використання вітрової електростанції. У перспективі це дасть можливість не збільшувати тарифи на водопостачання/водовідведення та теплову енергію. Однак для перетворення потенціалу на конкретні результати громаді не вистачає власних ресурсів. Як і бракує кваліфікованих спеціалістів, які б могли надавати якісні та професійні консультації чи ремонтні послуги, для вже  запроваджених енергоефективних рішень. Нестача кваліфікованих кадрів  – одна з ключових проблем не лише для Жовкви, а й для переважної більшості українських громад.

"Наша громада має успішний досвід і потенціал для підвищення енергоефективності. Наразі ми прагнемо розробити чітку стратегію та план дій, відповідно до якого рухатимемось далі. Проєкт, що реалізує DiXi Group, не лише дасть нам змогу розробити МЕП. Ми також отримаємо можливість залучення кваліфікованого супроводу, експертизи, нових знань, що сьогодні є особливо цінним для нас. Це дозволить громаді ефективніше вирішувати ті завдання на шляху до зеленого відновлення, які стоять перед нами", – розповідає міський голова Жовкви Олег Вольський.

У Жовкві хочуть не лише підвищувати енергоефективність в межах своєї громади, а й стати прикладом для сусідніх

Окремо наголошують на важливості трансформації свідомості людей, щодо енергоефективних заходів. "Мешканці громади, місцевий бізнес, ОСББ, повинні розуміти – вони мають бути безпосередньо залучені до реалізації енергоефективних ініціатив та заходів, а міська влада лише може допомагати їм в цьому. Будь-які, навіть найсучасніші технології не будуть ефективними, якщо ми не змінимо нашу ментальність, і не почнемо раціонально використовувати енергетичні ресурси. Це питання комунікації, розуміння переваг енергоефективності, і, звісно, бажання самих людей. По-іншому, на жаль, ніяк", – додає Олег Вольський.

А ще, у Жовкві хочуть не лише підвищувати енергоефективність в межах своєї громади, а й стати прикладом для сусідніх. Готові ділитися досвідом, знаннями та вмінням, адже прагнуть змінити якість життя громадян на краще.

Проєкт реалізується громадською організацією DiXi Group за підтримки  уряду Нідерландів (програма MATRA) та Європейського кліматичного фонду (ECF)

175

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: