fbpx
Сегодня
Колонка 11:01 31 Июл 2020

Запитчи меня. Как не попасть в "черный список" журналистов

"Як змусити ЗМІ говорити про наш продукт/організацію/захід?" одвічна проблема комунікаційників перетворюється в муку для журналістів, що тонуть (буквально) в цунамі листів щодня. Що ж робити, щоб обидві сторони  були максимально задоволені? 

Шість простих (і, впевнена, знайомих) правил, що варто запам'ятати і перечитувати щодня  (а ще краще повісити на видному місці, щоб не забувати).

О'кей, Google… 

В епоху даних знайти інформацію про когось неважко (і це навіть трохи лякає). Перед тим, як писати в якесь медіа чи конкретному журналісту, зробіть невелике дослідження: про що пишуть, які теми цікавлять тощо. Це не лише полегшить комунікацію, але дозволить з більшою імовірністю отримати позитивний фідбек. Погодьтесь: писати журналісту глянцю про випуск нової моделі тракторця безглуздо. Єдине, що варто пам'ятати про етикет і правила приватності. Бо так і налякати не важко…

"Дорогі колеги…"

Це правило випливає з першого. Усім нам приємно отримувати не масову розсилку, а персоналізовану пропозицію, що максимально відповідає нашій сфері інтересів. Так, це довго. Так, простіше надіслати шаблонні повідомлення. Але не чекайте ефекту. Такі листи, зазвичай, не отримують жодної відповіді.

Нещодавно в мене була змога побути по той бік барикад, і я сповна оцінила цю пораду. Стартапи пітчили мені свої продукти на найбільшій виставці споживчої електроніки у Лас-Вегасі (CES), і  серед тисяч листів виділилось лише декілька:  їх автори ретельно проаналізували медіа, яке я презентувала та тематику, яка мені найближча. Вони потрапили в десятку. 

Не ускладнюй

Кажуть, що це талант: просто писати про складне. І будь-якому піарнику він дуууже потрібен. Не варто надсилати складні та наповнені незрозумілими термінами релізи чи пітчі, не завжди журналісти знайомі зі специфікою вашого продукту, а вам треба його продати. Поясніть, зацікавте і отримаєте не тільки публікацію, але і хороший контакт для майбутнього.

Будуйте міцні зв'язки

У комунікаціях, як і в продажах, "холодні листи" не завжди дають необхідний результат. Значно краще працюють особисті контакти та знайомства. Ви запитаєте як? Намагайтеся знайти спільних знайомих, що можуть вас порекомендувати, знайомтесь на конференціях та професійних подіях. Будьте активними, і вас запам'ятають (тільки не перестарайтесь, і пам'ятайте про правила ділового етикету та просту ввічливість).

Не бійтесь запитати

Фідбек дуже важливий. Позитивний чи негативний це ваш досвід. Тому, якщо ви розумієте, що це можливо, попросіть журналіста дати короткий відгук, і не тільки про ваш пітч. Часто компанії надсилають журналістам продукт на стадії бета і, завдяки їх коментарям, вдосконалюють його. Використовуйте всі можливості, щоб стати кращими.

І останнє

Найважливіше правило. Імператив Канта. Славнозвісне, пітчіть так, як би хотілось, щоб пітчили вам. Усі ми люди, тому робіть свою частину роботи максимально якісно, і буде вам щастя ( і багато публікацій).

13685

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: