fbpx
Сегодня
Колонка 15:13 14 Ноя 2021

Последний шанс выжить украинской промышленности

Почему депутаты должны до конца года принять законопроект 6004 (укр.)

ДМК / Фото: Олександр Ярощук, rubryka.com

Аналітичні матеріали стверджують — стан української промисловості енергоємний, ресурсонеефективний, близький до критичного, загрожує чисельними аваріями. Відсутність в Україні законодавчої вимоги виконувати європейські екологічні норми, які діяли в ЄС з середини 1990-их — причина тотального промислового знесилення, яке призводить до надмірного забруднення довкілля, проблем зі здоров'ям та смертей громадян. Тричі за цей рік Україна намагалась почати масштабну реформу зменшення промислового забруднення, але відповідний  законопроєкт депутати провалили.  І це при тому, що час цієї реформи вже давно перезрів. Ми повинні консолідувати всі сили для того, щоб українці могли дихати чистим повітрям, а економіка мала передумови для стійкого зростання. Це покликаний зробити законопроєкт 6004, який імплементує Директиву 2010/75/ЄС про зменшення промислового забруднення. 

Про що законопроєкт 6004 і чому його необхідно ухвалити до кінця року?

Сьогодні забруднення навколишнього природного середовища на глобальному рівні спричиняє близько 16 відсотків передчасних смертей щороку, що в 15 разів перевищує кількість смертей у збройних конфліктах та війнах. За даними Організації Об'єднаних Націй, щороку забруднення повітря забирає сім мільйонів життів. Забруднення атмосферного повітря у 2016 році, за даними Інституту оцінки та вимірювання показників здоров'я (Institute for Health Metrics and Evaluation), призвело в Україні до понад 58 тис. смертей. Щоб запобігти надмірному промисловому забрудненню необхідно  на законодавчому рівні затвердити  терміни та європейські норми для модернізації промисловості.  

Законопроєкт 6004 встановлює прозорі правила гри для бізнесу, держави та громадськості у сфері видачі інтегрованого довкільного дозволу для промисловості та впроваджує найкращі доступні технології та методів управління, які є важливою частиною виконання зобов'язань України в рамках Угоди про асоціацію. Законопроєкт покращить рівень екологічної безпеки і сприятиме зменшенню промислового забруднення. 

Законопроєкт 6004 пропонує:

  • близько 13 років на модернізацію української промисловості згідно з європейськими нормами (НДТМ), що дасть можливість поетапно оновити промисловість та зберегти робочі місця. Модернізація відповідно до НДТМ підвищить якість роботи, зменшить кількість аварій, зробить умови праці безпечними та позитивно вплине на здоров'я працівників промисловості. А ще — зменшить промислове забруднення у техногенно перенавантажених містах.  
  • запроваджує цифровий інтегрований довкільний дозвіл (1 замість 3), який має значний дерегуляційний ефект для бізнесу, 
  • забезпечує доступ до екологічної інформації та участь у процесі видачі дозволу для всіх зацікавлених сторін.

Ухвалення законопроєкту 6004 дасть поштовх для неспішного технологічного переоснащення та послідовного оновлення активів великої промисловості, одночасно зменшуючи шкідливі викиди та споживання енергії  з викопного палива, підвищуючи конкурентоспроможність нашої економіки в умовах декарбонізації та введення вуглецевого регулювання у світі.

Через "брудну промисловість" в Україні негативного впливу атмосферного забруднення зазнає більше третини населення. А саме забруднене повітря, за  даними міжнародних досліджень є причиною від 40 до 80% смертей, які спричинені інфарктами, інсультами та іншими типами серцево-судинних захворювань. 

З цього робимо висновок, що кожен долар зароблений на українських надрах на виснаженому обладнанні і виведений дивідендами в офшори — це вартість вкраденого здоров'я ще навіть ненароджених дітей. 

Ще одна проблема з якою бореться Україна — корупція. Законопроєкт 6004 дає можливість нарешті зробити отримання інтегрованого довкільного дозволу прозорим, відкритим і публічним, закладає основи для моніторингу викидів в режимі онлайн 24/7 без змоги маніпуляції даними. Нарешті ми всі побачимо реальні цифри забруднення, а не ті, які подаються підприємствами, здебільшого без доступу для екоінспекторів. Варто зауважити, що законопроєкт не вимагає негайної закупівлі дорогого обладнання для моніторингу, а лише тоді, коли висновки НДТМ вступлять в дію.

Законопроєкт про зменшення промислового забруднення — це вимога часу, якого залишилось дуже мало. І щоб зробити якість життя українців кращим, а довкілля безпечним в перспективі наступних років — необхідно діяти негайно. Проголосувати за законопроєкт 6004 — це відповідальність кожного народного депутата за безпечне навколишнє середовище, здоров'я і кращі умови життя українців, інтереси яких вони представляють у владі. 

1
1872

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: