fbpx
Сегодня
15:29 28 Фев 2019

Гуманность всегда актуальна. Как мы можем законодательно защитить животных

Международные и украинские общественные организации призывают Андрея Парубия и нардепов поддержать законопроект, предусматривающий запрет мехового производства в Украине (укр.)

Акція «Знімай хутро назавжди» у Києві / Фото: Тетяна Бондаренко

У лютому в Верховні Раді зареєстрували законопроект №10019, який створений за ініціативи ГО "Єдина Планета", і передбачає заборону хутрового виробництва в Україні.

Суспільство вже неодноразово вголос заявляло про свою позицію відносно хутрової промисловості в Україні. Відповідна петиція набрала рекордну кількість голосів на сайті Верховної Ради.

Про підтримку заборони хутрового виробництва заявили сотні культурних та громадських діячів України: Саша Кольцова, Олександр Положинський, Любко Дереш, Катя Chilly, ONUKA, Ірена Карпа, Христина Соловій, Алла Костромічова, Марко Галаневич та інші.

Відбувається все більше громадських заходів, присвячених обговоренню та підтримці ініціативи. Зокрема, останній з них відбувся 24 лютого у 10 містах України (серед яких Київ, Житомир, Львів, Запоріжжя, Тернопіль та інші).

Спочатку високу оцінку законопроекту дала світова організація Fur Free Alliance, а 27 лютого авторитетна міжнародна організація захисту прав тварин PETA зв'язалася з Президентом України Петром Порошенком, Прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом та Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм, закликаючи їх підтримати законопроект №10019.

«Із підтримкою цих трьох приймаючих рішення осіб, жорстоке ставлення до хутрових тварин на фермах може стати пережитком минулого. Число країн, що все ще не заборонили виробництво хутра, продовжує скорочуватися», — пояснила Аннабелла Макінтош, координатор PETA Germany з питань Східної Європи.

«Ми сподіваємося, що ситуація для тварин в Україні швидко поліпшиться завдяки цій вкрай необхідній забороні», — додала вона.

Громадська опозиція до виробництва хутра зростає, і активісти помітили позитивну динаміку: останніми роками такі країни, як Хорватія, Македонія, Словенія, Чехія, Японія та Нідерланди, прийняли заборони хутрового виробництва.

На початку цього року така заборона набула чинності у Сербії, а на початку цього місяця – у Чехії. Після того, як у січні з невеликою перевагою було проголосовано проти заборони виробництва хутра в Естонії, український законопроект – наступна можливість відстояти права тварин у боротьбі із хутровою промисловістю.

Норвегія також прийняла законопроект, що заборонить виробництво хутра починаючи з 2025 року. А в таких країнах, як Австрія, Велика Британія та Швейцарія, багато років тому хутрові ферми були закриті через заборону або посилення вимог у сфері тваринництва.

Девіз PETA говорить, що «тварини — не наша власність, щоб носити або знущатися над ними у будь-який спосіб». Організація також підкреслює, що кожне хутро було здерто із свідомої істоти.

Щороку в Україні мільйони норок, лисиць, песців і шиншил вбивають заради хутра. Вони утримуються в тісних клітках, у яких не може бути виконана жодна з їхніх природних потреб. Як наслідок, багато тварин проявляють стереотипну поведінку або страждають від невиліковних, болісних ран.

«Дослідження неодноразово підтверджували, що задовольнити базові потреби для добробуту тварин у хутровій індустрії неможливо», — зазначили в PETA.

Законопроект №10019 через активну участь громадськості у його ініціюванні та створенні стали називати громадським, він зареєстрований Андрієм Помазановим за підписом 36 депутатів – з різних фракцій і депутатських груп. Тож документ немає жодної політичної забарвленості.

А вже 28 лютого до Верховної Ради направлено лист за підписом 20 авторитетних природоохоронних, екологічних та зоозахисних ГО України серед яких «Екодія», «Україна без Сміття», «Українська кліматична мережа», Асоціація зоозахисних організацій України, Київський еколого-культурний центр, «Відкриті клітки Україна» та інші.

У Відкритому листі профільні громадські організації закликають ВР невідкладно прийняти законопроект 10019.

За їхньою оцінкою, ухвалення документу матиме безсумнівний позитивний ефект для довкілля, тварин та мешканців населених пунктів, які проживають у безпосередній близькості до хутрових виробництв.

Також вони наголосили на гуманності цього кроку: «Ми вважаємо, що умови утримання диких тварин і методи забою, що використовує хутрове виробництво – є невиправдано жорстокими».

За оцінкою авторів документу, індустрія моди за останнє сторіччя набула значного розвитку, тому на ринку верхнього одягу достатньо етичних альтернатив, у тому числі більш екологічних, якісних і термостійких.

«Саме тому тепер не існує нагальної потреби утримувати та забивати тварин, щоб вдягати їхні шкури, як це робили наші пращури з печерних часів, — зазначають керівники ГО, — Сучасні технології дозволяють суспільству зробити гуманний крок вперед і відмовитись від жорстокого по відношенню до тварин виробництва».

Варто зазначити, що у Верховній Раді зареєстрували два альтернативних законопроекти: №10019-1 та 10019-2, поданих окремими депутатами в останні дозволені Регламентом дні (20 і 21 лютого відповідно). Їх важко назвати спрямованими на забезпечення того запиту суспільства, який має місце на сьогодні. Більше того, їх мета цілком розходиться з основними тезами, які на сьогодні отримали потужну підтримку громадян, уможливлюючи подальше переміщення негуманного бізнесу в Україну.

Виправдати довіру громадян у цьому питанні дозволить достатня підтримка парламентарями законопроекту, що передбачає заборону виробництва хутра — №10019. До слова, на його підтримку користувачі соцмереж поширюють хештег #МійЗакон10019.

2327

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: