fbpx
Сегодня
Блог 15:12 03 Окт 2018

Профанация или закон в защиту украинского языка?

Фракция БПП вносит коррективы в предвыборную стратегию Порошенко - теперь слово "мова" с бордов и ситилайтов можно смело вычеркивать (укр.).

Фракція БПП всерйоз протягує законопроект №5556, який на практиці не захищає статус української мови, а є набором красивих слів про її підтримку. При чому протягує дуже некрасиво і скандально — маніпулюючи іменами відомих людей, які… його не підписували.

Ось як його оцінює законопроект №5556 головне науково-експертне управління Ради:

«Більшість положень проекту наповнені декларативним, а не нормативним змістом, і не встановлюють конкретних прав і обов'язків учасників відповідних суспільних відносин, що не узгоджується з природою Закону як нормативно-правового акту та вимогами щодо юридичної визначеності його норм».

Натомість є якісний і доопрацьований після врахування зауважень експертів і громадськості — Громадський закон про мову 5670-д, про що свідчить літера Д після номеру.

Чим 5556 значно гірший від 5670-д?

Дві інфографіки про суть законопроекту 5670-д і його оцінку суспільством https://tinyurl.com/yc3bjgr3 і https://tinyurl.com/y8venzaj

Переваги законопроекту 5670-д

Переваги законопроекту 5670-д

Чому варто приймати саме 5670-д — колонка співавторки законопроекту Ірини Подоляк.

Розуміючи, що реальну громадську та експертну підтримку має інший законопроект — 5670-д, БПП аргументує тим, що їхній законопроект 5556 підтримали 149 громадських діячів та письменників. Однак і тут прокололися.

Екс-директор Міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький спростовує, що він підписував звернення на підтримку БПП-шного законопроекту 5556.

Також співзасновниця ініціативи «Переходь на українську» Ярина Чорногуз обурена тим, що у колективному зверненні використовується ім'я її дідуся Олега Чорногуза без його відома.

Чому законопроект 5670-д є нагальним

Чому законопроект 5670-д є нагальним

Дослідження соціологічної групи

Дослідження соціологічної групи «Рейтинг»

Мені це болить, бо я в 2012 році в Донецьку був співорганізатором акції протесту проти ганебного закону Ківалова-Колесниченка. Як тоді, так і зараз рух «Відсіч» послідовно бореться з русифікацією і адвокує законодавчий захист статусу української мови — і в парламенті, і на вулицях. Якщо депутати знайшли політичну волю розглядати мовні законопроекти — то вони мають прийняти справді якісний закон на захист української мови, а не профанацію. За це боролися кілька поколінь українців, і ми просто не можемо змарнувати історичний шанс!

Будь ласка, поширте цю інформацію, пишіть своїм депутатам, щоб вони підтримали законопроект, який здатен реально захистить українську мову — 5670-д. Він є найбільш якісним і таким, що пройшов широке громадське та експертне обговорення.

Текст опублікований з дозволу автора

Оригінал

30
1026

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: