fbpx
Сегодня
Мнение 16:37 06 Фев 2019

Почему нужно финансировать политические партии?

На днях трапилась непересічна подія, коли Дмитро Гнап через краундфандинг зібрав 2,5 млн необхідних на заставу кандидата в президенти. Півтори тисячі людей пожертвували гроші. Примітно, що серед них прихильники «ДемАльянсу», «Самопомочі», «Громадянської позиції», «Свободи».

Але і критики було багато: «даремне витрачання грошей», «краще б віддали на армію/хворих дітей/притулки для тварин». Багато хто просто не розумів, навіщо давати гроші політику, адже звикли, що це політики їх роздають під час виборів.

Фундаментальна прогалина політичної свідомості українців: ми не розуміємо, навіщо потрібно фінансувати політичні партії.

Ми витрачаємо гроші на навчання і саморозвиток, вкладаємо їх в бізнес, купуємо страховки і сприймаємо це як норму. А такий простий і правильний крок, як перерахувати 200-500-1000 грн політику виглядає для нас чимось середнім між дурістю і героїзмом.

Хоча стратегія тут очевидна. У Вас є інтереси. Економічні, соціальні, політичні.

І Вам потрібно, щоб хтось представляв ці інтереси. Саме цю функцію і виконують політичні партії.

Наприклад, Ви ІТ-шник, який працює через ФОП на спрощеній системі оподаткування. Ви економічно зацікавлені, аби ця система не була скасована. Тому вам вигідно, щоб була політична партія, яка представляє ваш інтерес і виступає за збереження спрощеної системи.

Або ж Ви молоді батьки, які зацікавлені в тому, щоб їх діти отримали якісну освіту. Чим більше видатків на освіту з бюджету — тим менше видатків з вашого сімейного бюджету. Тоді вам вигідна політична партія, яка вимагає збільшення фінансування на освіту. Така партія захищає ваш соціальний інтерес.

Чи Ви громадянин, який хоче розширення своїх політичних прав впливати на життя в країні, безпеку чи відносини з іншими.

Існує лише один адекватний інструмент, через який ви можете вплинути на впровадження цих змін в життя — це політичні партії.

Прибрати субсидії на газ чи зробити їх більшими? Дозволити іноземцям купувати землю чи лишити це право тільки за громадянами України? Видавати дотації металургам чи ремонтувати дороги до портів? Витрачати більше грошей на освіту чи на благоустрій?

Все це різні інтереси, які представляють політичні партії.

Чому партіям мало самого Вашого голосу під час виборів?

Реальність така, що політична діяльність потребує грошей. На агітацію, утримання адміністративних команд, офісів і проведення заходів. Чим більше фінансового ресурсу в партії — тим більше в неї можливостей захищати ваш економічний, політичний та соціальний інтерес.

Як зрозуміти, чи представляє партія ваш інтерес?

Для цього існує програма політичної партії, де прописані її основні ідеї та погляди на різні питання.

Ви можете продивитись програму партії, і перерахувати їй гроші, якщо вона представляє ваші основні інтереси.

Це може бути навіть якась маленька партія. Головне — щоб вона була ваша.

1449

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: