fbpx
Сегодня
Колонка 11:00 30 Май 2024

Производить от 40% до 50% энергии за счет ВИЭ: амбициозные планы громады с Харьковщины

Продовжуємо знайомити вас  із учасниками проєкту DiXi Group із зеленого відновлення українських громад. І цього разу запрошуємо вас на віртуальну подорож до Краснокутської громади, що на Харківщині.

З початку повномасштабного вторгнення населення Краснокутської селищної громади збільшилось майже вдвічі. Громада, де проживає 26,7 тисячі жителів, прихистила ще 19 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Втім, зі зрозумілих причин,навантаження на енерго- та тепломережі, комунікації, комунальну сферу у громаді зросло. Тож розвиток  енергоефективних технологій став не просто питанням  "на часі", а вимогою для комфортного життя її мешканців і наявності ресурсів.

Працювати над підвищенням енергоефективності тут почали від самого початку створення громади у 2020-му році. Що саме втілили в життя?

  • виготовили енергопаспорти на заклади бюджетної сфери;
  • провели модернізацію систем опалення в закладах бюджетної сфери;
  • утеплили школи, дитячі садки, будинки культури, медичні заклади.

Наразі одна з ключових проблем Краснокутська – повна відсутність на території громади відновлювальних джерел енергій. У громаді прагнуть використовувати сонячну чи вітрову енергію, адже знають наскільки це екологічно та економічно вигідно. І хоч окремі  мешканці вже почали встановлювати сонячні електростанції для власних потреб, на рівні громади відповідної програми поки немає. Краснокутську бракує ресурсів, зате є потенціал. Окрім можливості встановлення сонячних чи вітрових електростанцій у громаді є підприємства, наприклад, цукрові заводи, які могли б виробляти біогаз. Його можна використовувати для виробництва електроенергії.    

 "Ми вдячні DiXi Group за можливість долучитись до проєкту із зеленого відновлення. Дуже сподіваємось на досвід, експертні знання та допомогу аналітичного центру у розробці МЕПу, поетапна реалізація якого обов'язково приведе нас до успіху в підвищенні енергоефективності", – розповідає Ірина Карабут, голова Краснокутської громади. – Наше завдання – провести глибокий аналіз і з'ясувати: що ми маємо, які наші можливості та відповідно до цього спланувати подальші кроки. Якщо говорити про ідеальний варіант, то  ми б хотіли виробляти від 40% до 50% необхідної нам енергії за рахунок ВДЕ, – наголошує голова громади.  

Розвиток енергоефективності для Краснокутська має ще й дуже вагому економічну складову. Зараз значна частина місцевого бюджету витрачається на оплату вартості енергоносіїв. Натомість енергоефективні інструменти допомогли б зекономити та вивільнити додаткові кошти на соціальні проєкти, освіту, охорону здоров'я, комунальну сферу тощо. Це 100% позитивно б вплинуло на екологію, добробут та комфорт мешканців громади.

Краснокутськ сміливо можна назвати прогресивним. Тут постійно шукають шляхи для розвитку та вдосконалення, над чим працює місцевий відділ стратегічного розвитку.  Попри війну, у 2023 році Краснокутську вдалося залучити біля 7 млн грн інвестицій на реалізацію різних проєктів, зокрема екологічних. Завдяки тісній співпраці з посольством Словенії в Україні громада залучила 1,5 млн грн фінансування на розвиток та функціонування Національного парку "Слобожанський", розташованого у Краснокутському районі. Разом із міжнародними партнерами реалізували унікальний культурно-екологічний проєкт "HLYNA-hub". Ідея з відбудови традиційної української хати-мазанки у селі Чернещина переросла у щось значно більше. Тепер тут функціонує простір для спілкування та спільнотворення «preKRASNOkut» – місце, де навчають традиційних українських ремесел та навичок. Зокрема вчать виготовляти саманні блоки – екологічно чистий невипалений будівельний матеріал із суміші глини, соломи та піску.  

"Ми дуже багато працюємо над тим, аби зберегти досвід предків і передати його нашим дітям. Нашу українську ідентичність знищували роками. Роблять це і сьогодні. Хочемо, щоб наші діти знали – є суто українська культура, традиції, сильна українська нація, яка переможе все", – пояснює Ірина Карабут.

Проєкт реалізується громадською організацією DiXi Group за підтримки  уряду Нідерландів (програма MATRA) та Європейського кліматичного фонду (ECF).

546

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: