fbpx
Сегодня
Колонка 16:35 29 Май 2020

Вызовы цифровой трансформации для Государственного бюро расследований

Цифровизация является критически необходимой составляющей для повышения эффективности и прозрачности работы любого государственного органа. ГБР — не исключение. И вот почему (укр.)

Державне бюро розслідувань — відносно новий правоохоронний орган, створення якого було передбачено зобов'язаннями України при вступі до Ради Європи. З початку його роботи функції досудового розслідування почали поступово переходити від прокуратури до Бюро. Нещодавно, Указом Президента була затверджена його нова організаційна структура. А вже на початку червня відбудеться довгоочікуване інтернет-голосування з обрання кандидатів до складу Ради громадського контролю — надзвичайно важливого елементу, який здійснюватиме цивільний контроль за діяльністю всього органу.

Та поряд із нарощеною потужністю у розслідувані проваджень (3000+ справ, 1000+  вироків), ДБР у звіті за 2019 рік відмічає провал у комплектуванні оперативних підрозділів, невиважену програму державних закупівель та відсутність прогресу у розвитку ІТ-інфраструктури та кібербезпеки. Ці виклики, що стоять перед командою Бюро у 2020 році, цілком реально може подолати новообрана Рада громадського контролю.

Вищевказані пункти накладаються на дві одвічні українські проблеми:

  • Тотальну недовіру громадян до державних владних структур, правоохороних органів, прокуратури, судової системи, тощо;
  • Корупцію, як «ракову пухлину» усіх підвладних верств держави.

Сьогодні весь світ переходить в діджитал. Історія з коронакризою лише прискорила цей процес. Тому дуже важливо надати правоохоронним органам можливість перейти від функції «гасіння пожеж» до попередження злочинів, тобто роботи на випередження. А це можуть дати лише нові технології, якими вже користуються зловмисники.

Надзвичайно важливими та потужними інструментами можуть стати:

  1. система раннього реагування, яка буде базуватись на апробованих технологіях;
  2. майданчик або «пісочниця» для тестування та адаптації цих технологій.

Варто розуміти, що сьогодні існує великий запит та необхідність впровадження інноваційних підходів, як в роботі, так і в комунікації Бюро. Для подолання вищеназваних фундаментальних проблем, ДБР має поставити собі на щоденну повістку застосування технологій, вже протестованих на ринку. Наприклад, таких як:

  • Великі дані та аналітичні висновки на їх основі
  • Текстова аналітика
  • Управління оперативними базами даних
  • Вміння консолідувати інформацію з розподілених реєстрів
  • Технології кібербезпеки
  • Підвищення якості даних

Ще одним ефективним рішенням може стати створення стратегії кооперації з фінтех-провайдерами (як вітчизняними, так і закордонними) з метою зменшення витрат на ІТ-інфраструктуру Бюро та суттєве збільшення використання інструментів аналітики. 

Окрім того, ефективними методами можуть стати:

  • Підготовка кадрів для роботи з сучасними технологіями (наприклад, методики виявлення злочинів за допомогою аналітики даних);
  • Створення зручного майданчику зворотного зв'язку з громадськістю та бізнесом;
  • Автоматизація роботи з відкритими даними.

Використання новітніх технологій вже давно є буденністю для країн Заходу. Наприклад, лише за один рік, ФБР зібрало 6 петабайтів даних це все одно, що 120 мільйонів заповнених вщерть кімнат з паперовими документами. Без ефективного аналізу таких неймовірних масивів даних правоохоронним органам було б неймовірно важко боротися зі злочинцями. І на це у них пішли роки. А ми вже можемо використовувати всі ці напрацювання, адже світ технологій сьогодні доступний, як ніколи, він немає кордонів.

Як підсумок — налагодження правильного процесу трансформації, комунікації з громадянським суспільством та бізнесом та їхнє широке залучення допоможе повернути як довіру до правоохоронної системи, так і до фінансовому сектору. Це напряму вплине на розвиток економіки та залучення інвестицій в Україну.

1079

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: